Persberichten stad Utrecht, 10.00 uur

Utrecht, 13-07-2007

Controleactie 8 coffeeshops in de binnenstad

UTRECHT - Donderdagmiddag en -avond werd een controleactie gehouden bij acht in de binnenstad gevestigde coffeeshops. De actie werd uitgevoerd door politie, gemeente en belastingdienst. Er werd onder andere gecontroleerd op de verplichte aanwezigheid van de exploitant / beheerder, de verboden aanwezigheid van minderjarigen in de shop, de omvang van de voorraad aan softdrugs. Tevens werd de administratie, kas en personeelsgegevens gecontroleerd.

Algehele indruk was dat de coffeeshops zich houden aan de toegestane voorraad in de coffeeshop en dus niet meer dan 500 gram in de zaak aanwezig hebben. Er werden geen minderjarigen in de zaak aangetroffen. Verantwoordelijke personen voor de bedrijfsvoering ondernemers/leidinggevenden) bleken aanwezig. De belastingdienst heeft geconstateerd dat de administratie in een aantal gevallen niet voldeed aan de wettelijk gestelde eisen. In deze gevallen zal nog een vervolgonderzoek plaatsvinden.

Gezamenlijke controles en maatregelen

De samenwerking bij deze brede controles vloeit voort uit een afspraak tussen politie, openbaar ministerie, belastingdienst en de gemeente om in een aantal sectoren in de Utrechtse samenleving samen op trekken bij controleacties. Als daarvoor aanleiding bestaat worden daarna ook samen maatregelen genomen. Eerder dit jaar werden de coffeeshops buiten de binnenstad (en 1 in de binnenstad met een soortgelijke actie gecontroleerd.

Aanrijding letsel

UTRECHT Donderdagavond vond op de Rijksweg A2 een aanrijding tussen twee autos plaats. Hierbij raakten vier personen gewond.

Een 69-jarige bestuurder uit Amsterdam reed met drie passagiers omstreeks 19.20 uur over de Rijksweg A2. Ter hoogte van het Knooppunt Hooggelegen stopte de bestuurder op de vluchtstrook omdat hij in de gaten kreeg dat hij verkeerd gereden was. Om toch weer op de juiste rijbaan terecht te komen reed de man een stukje achteruit en stak vervolgens de rijbaan schuin over.

Op dat moment kwam een 42-jarige bestuurder uit Zevenhoven met zijn auto aanrijden. De man zag geen kans meer de 69-jarige bestuurder te ontwijken en reed tegen de zijkant aan. Door de aanrijding raakten in totaal vier personen in de auto van de Amsterdammer gewond en moesten voor onderzoek naar het ziekenhuis. De bestuurder uit Zevenhoven bleef ongedeerd.

Straatroof

UTRECHT Op de Lange Nieuwstraat vond donderdagmiddag een beroving plaats waarvan een man het slachtoffer werd.

Een 80-jarige man uit Reeuwijk kwam omstreeks 16.10 uur uit de kerk aan de Lange Nieuwstraat lopen. De man had de kerk bezichtigd. Eenmaal buiten werd hij direct aangesproken door een onbekende man, die hem zonder enige aanleiding een klap op zijn hoofd gaf. Hierbij viel de bril van het slachtoffer op de grond. De onbekende man pakte de bril op en gaf het slachtoffer de keus zijn bril terug te kopen. Het 80-jarige slachtoffer pakte zijn portemonnee en wilde 5,= betalen. Hierop greep de verdachte de complete portemonnee van de man en rende weg.

De politie is op zoek naar getuigen van deze straatroof. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het bureau Paardenveld, tel.: 0900 88 44.

Bestuurder onder invloed

UTRECHT In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 juli heeft de politie een man aangehouden omdat hij onder invloed in zijn auto reed.

Tijdens de surveillance zagen agenten omstreeks 01.50 uur een man slingerend over de Meerndijk rijden. De man kreeg een stopteken en moest een eerste blaastest afleggen. Hieruit bleek dat hij te veel gedronken had. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hier wees de ademanalyse 755 ug/l uit. Zijn rijbewijs werd ingenomen. Met een

proces-verbaal en een rijverbod van negen uur werd hij naar huis gestuurd.

Vrouw aangehouden voor winkeldiefstal

UTRECHT Bij een winkel aan de Hammarskjoldhof heeft de politie een vrouw aangehouden omdat zij een diefstal had gepleegd.

Personeel van de winkel zag dat een vrouw omstreeks 13.15 uur zich verdacht gedroeg. Bij het verlaten van de winkel werd de vrouw gecontroleerd en bleek dat zij een broek had meegenomen. De politie werd gewaarschuwd. De 37-jarige vrouw uit Utrecht werd voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Mannen aangehouden met gestolen auto

UTRECHT De politie heeft donderdagmiddag twee mannen aangehouden omdat zij in een gestolen auto reden.

Rond 12.45 uur kreeg de politie een melding dat twee mannen zich verdacht gedroegen bij een auto die geparkeerd stond op de Croeselaan. Agenten in de omgeving namen poolshoogte maar troffen het tweetal niet meer aan. Getuigen verklaarden dat zij waren weggereden in de richting van de Rijksweg A12. Ter hoogte van de Europalaan zagen agenten het voertuig rijden. De bestuurder kreeg een stopteken waaraan hij voldeed. Het tweetal - 39 en 44 jaar uit Amsterdam en Utrecht werd aangehouden en voor verhoor ingesloten op het bureau. De auto bleek gestolen te zijn.