Gemeente Soest

De gemeenteraad heeft vergaderd

Datum: 13/07/2007

DE ONTMOETING

Bouwbeleidsplan
De Afdeling Planologie en Bouwen (P&B) presenteerde het door Burgemeester en Wethouders vastgestelde Bouwbeleidsplan. Dit plan beschrijft de kerntaken en de organisatiestructuur van de afdeling P&B en kerngegevens en cijfers over vergunningen. Verder gaat het Bouwbeleidsplan in op het tot nu toe gevoerde handhavingsbeleid en hoe het handhavingsbeleid in de toekomst vorm krijgt. Naast het reeds gestarte project illegale woningsplitsing Valeriaanstraat/Varenstraat, zal in dit najaar een onderzoek ingesteld worden naar mogelijk illegale situaties aan de Birkstraat tussen de bebouwde kom en de gemeentegrens met Amersfoort. Verder zal de nadruk liggen op handhavingzaken m.b.t. veiligheid en volksgezondheid.

Kadernota groenbeheerplan
De kadernota groenbeheerplan is in deze bijeenkomst gepresenteerd. De kaders zullen gebruikt worden voor o.a. het beheer en het onderhoud per wijk voor de eerstkomende 10 jaar. Voor deze nota is het groen in de gemeente Soest per wijk geïnventariseerd en zijn punten van aandacht benoemd en een aantal speerpunten met daaraan gekoppeld projecten. De belangrijkste daarvan zijn: renovatie van verouderde en versleten beplantingen en kwaliteitsbeheer van bomen (minder maar beter). Er wordt een totaal aan éénmalige kosten verwacht van ca. 1,6 mln. Indien dit ten laste van de al bestaande jaarlijkse budgetten gaat plaatsvinden, zal de gedachte kwaliteitsverbetering ca. 6 jaar duren. Na de zomer wordt de nota besproken in de Ronde en de Raad.

DE RONDE

Wijziging gemeenschappelijke regeling RMN
Het Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) wordt gevormd door de gemeenten Soest en Zeist. De gemeente Nieuwegein heeft aangegeven te willen toetreden tot de RMN. Uitbreiding van RMN levert de gemeente Soest financiële voordelen op en past binnen de strategie van de RMN om taken en grondgebied uit te breiden. De gemeenteraadsleden toonden zich bezorgd over het verlies van invloed voor de gemeenteraadsleden binnen het bestuur van de RMN. Raadsleden maken daar in de toekomst geen deel meer van uit. De raadswerkgroep die zich in het najaar bezig gaat houden met de rol van de raad ten aanzien van gemeenschappelijke regelingen zal deze zorg bij haar werk betrekken.

Woonvisie
De gemeente Soest heeft Companen opdracht gegeven een Woonvisie op te stellen om het woonbeleid af te kunnen stemmen op de behoefte. Companen heeft een kadernota opgesteld waarin keuzes en maatregelen op hoofdlijnen voorgesteld worden. Aan de hand van twaalf stellingen discussieerde de vergadering hierover. De resultaten van de discussie worden door Companen verwerkt in de Woonvisie, die in dit najaar klaar is voor inspraak en besluitvorming. Aan de orde kwamen bijvoorbeeld keuzes over doelgroepen, over de soort te bouwen woningen en over mogelijkheden woningen goedkoop aan te bieden.

Gemeentelijk verkeers- en vervoerplan
Aan de orde bij deze zogenaamde kadernota zijn de na te streven doelen op het vlak van bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid, langzaam verkeer, gemotoriseerd verkeer en openbaar vervoer. Het merendeel van de doelen dient bereikt te worden in 2020. In de kadernota wordt aangegeven dat in eerste instantie de voorkeur uitgaat naar het benutten van de bestaande infrastructuur. Bij de aanwezigen werd over deze passage verschillend gedacht. Aandacht is ook gevestigd op het gegeven dat in Soest voor korte afstanden (tot 7 ½ kilometer) relatief vaak de auto wordt gebruikt en minder van bijvoorbeeld de fiets of lopen. Door de wethouder is toegelicht dat Soest niet alleen de ambities hoeft waar te maken, maar ook zeker kan aanhaken bij de andere partners op het gebied van verkeer en vervoer. Agendering van deze nota voor de Raad is voorzien in september 2007.

Kaderstelling Lokaal gezondheidsbeleid/ Wet maatschappelijke ondersteuning
Tijdens het Raadhuisplein van 14 juni 2007 is dit onderwerp geagendeerd geweest, maar nog niet voldoende besproken. Op 5 juli vond daarom het vervolg van de bespreking plaats. De raad heeft zich in deze bijeenkomst met name uitgesproken over de kaders met betrekking tot het lokaal gezondheidsbeleid. Hierbij kwamen onderwerpen als preventie, Centrum voor jeugd en gezin en specifiek beleid ten aanzien van ouderen aan de orde. Aan de hand van de aangereikte kaders zullen de beide beleidsnota's nu geschreven gaan worden.

SPREKERSHOEK

De heer Kattenberg sprak de gemeenteraad toe namens het Actiecomité 'Koningsweg 3'.Dit comité is tegen de bouw van appartementen op Koningsweg 3, grenzend aan de Gemshoorn. Als er dan toch gebouwd moet worden, dan alleen eengezinswoningen en zeker niet met een verkeersontsluiting op de Gemshoorn. Verkeerswethouder Lemmen gaf in zijn reactie aan dat een ontsluiting op de Koningsweg geen optie is, omdat er vanwege verkeersveiligheid geen nieuwe aansluitingen op deze weg gemaakt worden.

DE RAAD

Openbare verlichting
Gemeentebelangen Groen Soest heeft een initiatiefvoorstel ingediend om de openbare verlichting te beperken/duurzamer te maken om op die manier lichthinder, financiële kosten, energieverbruik en uitstoot van CO2 te verlagen. Groen links steunde het voorstel, de andere fracties vinden het voorstel sympathiek, maar geven veiligheid voorrang boven besparing. Dit initiatiefvoorstel is daarom niet overgenomen dor de gemeenteraad.

Onkruidbestrijding op verharding
In het raadsprogramma 2006-2010 staat dat verschillende methodes van onkruidbestrijding met elkaar vergeleken moeten worden op basis van (integrale) kosten en belasting voor het milieu. In een nota 'Onkruidbestrijding op verharding' is dat uitgewerkt. De raad heeft besloten niet over te gaan op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor de onkruidbestrijding op verharding. Ook heeft de raad burgemeester en wethouders opdracht gegeven om onkruidbestrijding met Wave (besproeiing met warm water) gefaseerd in te voeren, te beginnen in Soesterberg in 2007. Het college gaat de meerkosten van eventuele versnelde invoering uitwerken in een voorstel. Dat gaat de gemeenteraad eind 2007 bespreken.

Maatschappelijke discussie De Eng
In de raadsperiode 2002-2006 heeft de gemeenteraad besloten tot een discussie over de toekomst van de Zuidelijke Eng. Aanleiding hiervoor waren o.a. het gebruik van grond in strijd met het bestemmingsplan (de paardenweitjes) en het bouwplan van de Windhond. De gemeenteraad heeft er nu voor gekozen om het huidige bestemmingsplan te verlengen, en het houden van paarden op de Eng niet te legaliseren. Soest2002 en PvdA gaven aan wel voor legalisering te zijn.

Voorjaarsnota 2007 en kaderstelling meerjarenbegroting 2008-2011 De Voorjaarsnota 2007 (inclusief de actualisering van het financiële meerjarenperspectief 2007-2011) vormt de schakel tussen het voorbije jaar 2006, het lopende jaar 2007 en de komende begrotingsperiode 2008-2011. De Voorjaarsnota geeft de voortgang van het beleid weer en biedt een (financiële) vooruitblik. De gemeenteraad heeft de Voorjaarsnota 2007 vastgesteld. Afwijkend van het voorstel is het nieuwe beleid alleen voor 2007 vastgesteld en niet voor de jaren daarna. Dit omdat de komende jaren een tekort op de begroting dreigt. Voor de Programmabegroting 2008-2011 heeft de gemeenteraad het college kaders gegeven, vooral om bepaalde uitgaven te beperken. Enkele daarvan zijn personele kosten en wegenonderhoud. Groen Links, CDA en GGS hebben niet ingestemd met de voorjaarsnota en de gestelde kaders, onder meer omdat zij van mening zijn dat de raad op dit moment onvoldoende inzicht heeft in de actuele financiële ontwikkelingen (waaronder de uitkering van de rijksoverheid).

Lees de gehele of een geselecteerde tekst voor.