Gemeente Gouda


gemeente gouda kiest bestedingsdoelen (13-7-2007)

Het college van B en W heeft deze week besloten het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) gericht in te zetten voor drie belangrijke doelen op het gebied van wonen en gebiedsontwikkeling. Uit het fonds zullen leningen met een lage rente worden verstrekt voor de bouw van betaalbare huurwoningen voor ouderen, projecten in de wijkontwikkelingsgebieden en de Ontwikkelingsmaatschappij binnenstad. Hiervoor is ruim 2.600.000,- beschikbaar.

Gouda neemt sinds 1996 deel aan het SVn dat bedoeld is voor ondersteuning van projecten met betrekking tot wonen en stedelijke vernieuwing. De afgelopen jaren heeft de gemeente verschillende kleine leningen verstrekt. Wethouder Arnout Menkveld: Wij kiezen er nu voor het fonds in te zetten voor een beperkt aantal maatschappelijk relevante doelen waarbij we resultaten kunnen behalen die van groot belang zijn voor Gouda. Daarnaast is een extra financiële bijdrage cruciaal voor de uitvoering van de gekozen doelen en het behalen van eerder geformuleerde beleidsdoelstellingen.

bestedingen
Voor projecten in het kader van wijkontwikkeling is 1.000.000,- gereserveerd. Dit geld is nodig om de ambitieuze doelstellingen van gemeente en woningcorporaties voor de verbetering van de wijken Korte Akkeren en Gouda Oost te behalen.

Ook voor de Ontwikkelingsmaatschappij Binnenstad (OMB) reserveert de gemeente een bedrag van 1.000.000,-. Deze nog op te richten organisatie heeft als doel een economische en kwalitatieve impuls te geven aan delen van de binnenstad en verloedering tegen te gaan. Om investeerders te trekken is het van groot belang dat ook de gemeente hier geld in steekt.

Tot slot is een bedrag van 600.000,- bestemd voor de bouw van betaalbare huurwoningen voor ouderen. Zo kan de gemeente de ontwikkeling van dit type woningen stimuleren en daarmee werken aan het tekort dat er op dit moment is. Deze maatregel bevordert tevens de doorstroming op de woningmarkt, waardoor ook betaalbare woningen voor andere doelgroepen vrijkomen.

De gemeente heeft overwogen het fonds in te zetten voor het aanbieden van startersleningen. Hier is uiteindelijk niet voor gekozen omdat alleen de eerste koper profiteert van een dergelijke lening en het is de verwachting dat deze maatregel een prijsopdrijvend effect heeft. Daarnaast zijn er in tegenstelling tot veel andere gemeenten relatief veel goedkope woningen in Gouda.

Binnen de gekozen bestedingsdoelen bepaalt de gemeente voor welke specifieke projecten zij een lening verstrekt. Zodra de eerste projecten zich hiervoor aandienen zal per geval bekeken worden of de aanvraag gehonoreerd wordt.

maatschappelijke organisaties
Naast de structurele SVn-middelen is er een SVn-rekening waaruit leningen verstrekt kunnen worden met een looptijd tot december 2012. Deze rekening heeft een saldo van ruim 1,6 miljoen. Besloten is deze gelden te verstrekken aan maatschappelijke organisaties voor de aankoop van hun pand. Het moet daarbij gaan om gemeentelijke panden die de gemeente wil afstoten. Deze lening kan ervoor zorgen dat de maatschappelijke organisaties zes jaar langer de tijd krijgen om tot een structurele oplossing te komen voor wat betreft de financiering van hun huisvestingslasten.