Gemeente Enkhuizen

13 Juli 2007

Gemeente en duurzaam klimaatbeleid

Inleiding
In het kader van het klimaatconvenant staat een vernieuwd lokaal energie- en klimaatbeleid centraal. Essentieel is dat dit klimaatbeleid een geïntegreerd beleid en structureel gemeentelijk beleid wordt.

Kern van de zaak
Van de 4 acties met betrekking tot de gemeentelijke gebouwen zijn er 3 nagenoeg gerealiseerd: inkoop van groene stroom, monitoring van het energieverbruik en het energiezuiniger maken van de openbare verlichting.

Structureel beleid moet nog worden dat bij renovatie van gemeentelijke gebouwen goed wordt bekeken of alle vaste en kostenneutrale maatregelen uit het pakket Duurzame Utiliteitsbouw worden gerealiseerd (actie 4) evenals het behoud van de voorsprong bij nieuwbouw van gemeentelijke gebouwen- van een verscherpte EPC van 8-12%

Momenteel is renovatie voor geen van de gemeentelijke gebouwen aan de orde. Wel kunnen nog enige energiebesparende maatregelen genomen worden. Ook nodig in verband met de alsmaar stijgende energiekosten. Daarom is in het kader van deze taakstelling:

1. gestart met het waterzijdig inregelen van 3 kantoorlocaties.


2. wat betreft de scholen- aangesloten bij een provinciale actie waarbij eind 2007 energiescans inzicht gaan geven in nog te nemen maatregelen . Voor de deelname krijgen de scholen als educatief element een set zonnepanelen. Kosten van de scans worden bekostigd door de loonkostensubsidie VROM. Kosten van de zonnepanelen voor 4 scholen zijn bekostigd uit de al toegekende provinciale DE-subsidie en uit de reserve energiebeleid.


3. worden bij brandweer, havenkantoor en de sportaccommodaties zonneboilersystemen geïnstalleerd waardoor de kosten van de warmwatervoorziening met de helft gereduceerd kunnen worden. Door een provinciale subsidie kan het investeringsbedrag met 35% verminderd worden. Daarboven op komt een bijdrage uit de reserve energiebeleid.

De installatie gebeurt in twee gedeelten: eerst worden de zonneboilers bij het havenkantoor en De Drecht geïnstalleerd. Voor de brandweerkazerne en de overige sportaccommodaties wordt eerst de provinciale subsidieregeling 2007 afgewacht om hiervoor subsidie voor te krijgen (zie uitvoering).
Uitgangspunt bij de subsidieaanvraag is dat installering in het najaar 2007 afgerond moet zijn.
Als bovenstaande activiteiten voor eind 2007 zijn gerealiseerd, zijn tevens de doelstellingen voor de gemeentelijke gebouwen in deze BANS-periode gerealiseerd.
Toelichting op de DE-subsidie van de provincie
Er zijn drie aanvragen voor zonnepanelen scholen en zonneboilers voor de sportaccommodaties bij de provincie neergelegd. Twee binnen het oude regime nog (waar we nog recht op hebben) en een derde aanvraag (voor zonneboilers overige sportaccommodaties) die in het nieuwe subsidieregime kans op subsidie had(Op=Op-regeling).Berichten uit het provinciehuis gaven goede hoop. De realiteit is nu: de subsidiepot is leeg door alle nieuwe claims. Dit betekent dat voor de overige sportaccommodaties (voorlopig?) geen subsidie is toegekend. Nu is het wachten op het instellen van een nieuwe DE-subsidieregeling bij de provincie. Inschatting van het provinciale CO - servicepunt is, dat eind 2e kwartaal weer nieuw geld beschikbaar komt voor in te dienen subsidieaanvragen.

Uitvoering
De zonnepanelen voor de basisscholen en zonneboilers voor De Drecht en de douches van het havenkantoor kunnen probleemloos worden bekostigd, waardoor de uitvoering direct kan worden gerealiseerd Met de installering van de zonneboilers van de overige sportaccommodaties en de brandweer-kazerne moet even gewacht worden totdat er duidelijkheid is of later in 2007 alsnog provinciale DE-subsidie aangevraagd kan worden. Het zou zonde zijn om dit (35% van de investeringskosten) te laten liggen.

Slot
Burgemeester en wethouders zullen de raad voorstellen de volgende bedragen uit de reserve energiebeleid beschikbaar te stellen:
* 11.200 voor het installeren van (7 sets) zonnepanelen voor de schoolgebouwen van 4 basisscholen (het resterende bedrag na aftrek provinciale subsidie);

* 2.297 voor het installeren van zonneboilers voor het havenkantoor en De Drecht (het resterende bedrag na aftrek provinciale subsidie).

Met de installatie van de zonneboilers de overige sportaccomodaties en de brandweergarage zal worden gewacht tot provincie de nieuwe DE-subsidieregeling heeft ingesteld en opnieuw een aanvraag ingediend kan worden. Nadat de provinciale DE-subsidie is toegekend zal voor deze maatrgelen een krediet aan de raad gevraagd worden. Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl