Gemeente Nuth


o Voortzetting project herstel houtwal Esbroek
o Nederlanders positief over agrarisch ondernemen

nr. 27, 12 juli 2007
www.limburg.nl/plattelandinuitvoering

Voortzetting project herstel houtwal Esbroek

Deze week start de stichting IKL met het verwijderen van Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik en esdoorn uit een grote houtwal aan de Postertweg. Dit werk is de tweede fase van het project Herstel houtwal Esbroek en wordt gezamenlijk uitgevoerd door de gemeente Echt-Susteren en IKL.
De begroeiing op de houtwal bestond vroeger uit diverse soorten bomen en struiken die van nature in onze omgeving voorkomen. Het zaad van de esdoorns en Amerikaanse eiken, dat tientallen jaren in deze houtwal is ter echt gekomen, heeft gezorgd voor een massale opkomst van deze beide exoten. Hierdoor zijn de inheemse zomereiken en struiken als sleedoorn en hazelaar verdrongen.
Eerst verwijdert IKL alle niet-inheemse bomen en struiken. Hierdoor wordt de houtwal plaatselijk erg kaal. In de winter 2007-2008 beplant IKL de open plekken met diverse inheemse boom- en struiksoorten. Naast het cultuurhistorisch belang is de houtwal ook van groot belang voor planten en dieren. Zeldzame soorten als de bruine eikepage, de kleine ijsvogelvlinder en de levendbarende hagedis profiteren van de herstelmaatregelen.
De totale kosten van het project Herstel houtwal Esbroek bedragen 100.000 euro. Voor dit project is een bijdrage van 40 procent van de kosten beschikbaar gesteld vanuit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de landbouw (EOGFL).
Nadere informatie over dit project kan verkregen worden bij Robert Vogten van de gemeente Echt-Susteren (telefoonnummer (0475) 478 721) en Jan Leunissen van de stichting IKL (telefoonnummer (0475) 386 438).

Nederlanders positief over agrarisch ondernemen

Nederlanders denken over het algemeen positief over agrariërs. Boeren leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse samenleving. Men onderschrijft het voornemen van het kabinet om inkomenssteun voor agrarische ondernemers te koppelen aan door hen te verlenen maatschappelijke diensten voor landschap, natuur, dierenwelzijn, milieu en voedselkwaliteit. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft uitgevoerd. Nederlanders zijn, vaker dan gemiddeld in Europa, van mening dat het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) gericht moet zijn op milieu, duurzame landbouwmethoden, dierenwelzijn en informatie over de herkomst van voedsel. Veel mensen (35%) vinden dat Nederland `lelijker' is geworden. De helft vreest dat dit de komende jaren nog erger zal worden. Met beschermde natuurgebieden gaat het in de ogen van de Nederlanders juist goed. Het onderzoeksverslag van TNS NIPO `Publieksonderzoek Toekomst GLB' staat op www.minlnv.nl.