Gemeente Rotterdam

Op 12 juli vond de laatste raadsvergadering voor het zomerreces plaats. De gemeenteraad heeft, na een uitvoerig debat met de wethouder, een extra krediet beschikbaar gesteld voor het afbouwen van een ondergrondse parkeergarage en waterberging in het Museumpark. De raad nam verder dertien moties aan bij de behandeling van de Kaderbrief; deze moeten in de begroting voor 2008 worden verwerkt.

Ga direct naar:

* Tweeminutendebat verruiming van de milieuzone
* Extra krediet voor Museumparkgarage

* Kaderbrief vastgesteld

* Uitgangspunten Cultuurbeleid

* Debat over Coffeeshopbeleid

* En verder heeft de raad

Personalia

De gemeenteraad heeft de heer A.N. Molenaar (Leefbaar Rotterdam) beëdigd als lid van de gemeenteraad. Hij volgt de heer Madlener op.

Tweeminutendebat verruiming van de milieuzone

Het college stelt per 17 september 2007 een milieuzonering in voor vrachtwagens in het kernwinkelgebied in het centrum. GroenLinks, PvdA, VVD, SP, ChristenUnie-SGP en D66 pleitten met een motie voor verruiming van de milieuzone voor vrachtwagens tot de Provenierswijk. Ze riepen het college op een tijdpad op te stellen voor verdere verruiming. De motie werd unaniem aangenomen.

Dit is de uitkomst van een tweeminutendebat dat de raad op initiatief van GroenLinks hield. Wethouder Baljeu legde uit waarom het beter is de verruiming via het landelijke convenant Stimulering Schone Vrachtautos en Milieuzonering te regelen. Als dat niet lukt voor 17 september wordt de verruiming via de milieuzonering geregeld. De wethouder werkt met de deelgemeente Noord, Prorail en projectorganisatie centraal station aan een convenant over voorwaarden voor het leveren van bouwmaterialen.



Extra krediet voor Museumparkgarage

De gemeenteraad heeft een extra krediet beschikbaar gesteld voor het afbouwen van een ondergrondse parkeergarage en waterberging in het Museumpark. Leefbaar Rotterdam, SP, ChristenUnie-SGP en D66 stemden tegen. Alle fracties stelden zich kritisch op ten opzichte van het collegevoorstel. Na een uitvoerig debat met de wetouder stemde een meerderheid in.

Raad kritisch over afbouw garage

Volgens Leefbaar Rotterdam staan teveel vragen open waardoor er nog geen beslissing kan worden genomen. Er wordt druk op de raad gelegd.

Met een motie werd het college opgeroepen alle beslissingen op te schorten tot na bespreking van de bevindingen van de enqûetecommissie. De motie werd verworpen, alleen de oppositiepartijen stemden voor. Leefbaar Rotterdam drong ook aan op een nieuwe aanbestedingsprocedure.

De SP was aanvankelijk voor de bouw van de parkeergarage, maar niet tot elke prijs. Het college komt telkens met nieuwe informatie die essentieel is voor een besluit. Dat vond de fractievoorzitter een kwalijke zaak.

GroenLinks vond het onverantwoord het besluit uit te stellen. Het is verstandig het go/no go besluit te scheiden van het werk van de enqûetecommissie die onderzoek doet naar de bouw van de Museumparkgarage, stelde de fractie.

Ook de VVD concludeerde dat het go/no go besluit los van de raadsenqûete moet worden genomen. De fractie heeft vertrouwen in de second opinion op het onderzoek van Audit Service Rotterdam en steunde het collegevoorstel.

D66 twijfelde over de cijfers die het college bij de verschillende alternatieven heeft geschetst. Het opnieuw aanbesteden is geen optie volgens de fractievoorzitter.

Het CDA was niet blij met het feit dat de raad met spoed een besluit moet nemen. De fractie benutte het raadsdebat voor verhelderende vragen aan het college over bijvoorbeeld de aansprakelijkheid van de aannemer en de voortgang van de bouw. Ook de ChristenUnie-SGP stelde vast dat er nog teveel sprake is van een open einde. De fractie vond het niet verstandig gedurende het proces van de onderzoekscommissie een politiek besluit te nemen. De PvdA is geen voorstander van het stilleggen van de bouwwerkzaamheden maar vindt het afbouwen van de garage wel duur. De fractie steunde het collegevoorstel wel maar wilde o.a. weten hoe het maximumbedrag zich verhoudt tot de bonus/malusregeling.

In het raadsdebat zette wethouder Baljeu uiteen welke overwegingen hebben gespeeld in het uiteindelijke voorstel voor het afbouwen van de garage. Ze stelde dat het college zich aan de afspraak heeft gehouden om nog voor het zomerreces een go/no go besluit aan de raad voor te leggen. In de onderhandelingen met de aannemer is rekening gehouden met deze afspraak. De wethouder ontraadde de raad het besluit uit te stellen vanwege prijsstijgingen in de bouw en de marktwerking. Om die redenen noemde de wethouder het opnieuw aanbesteden onwenselijk. Ten aanzien van de aansprakelijkheid stelde ze dat het college hier niet op vooruit kan lopen.

Vier alternatieven

De Museumparkgarage moet volgens het college worden voltooid volgens het oorspronkelijke ontwerp maar met technische aanpassingen voor de stabiliteit.

De vier alternatieven waren: stopzetten van de bouw en geen parkeergarage noch een waterberging op deze plaats; geen garage en wel een waterberging; afbouwen volgens oorspronkelijk ontwerp met technische aanpassingen en een waterberging in combinatie met een kleinere garage. Bij de behandeling van de begroting 2007 werd een krediet van 70,7 miljoen toegekend. Nu heeft de raad besloten een extra 32,7 miljoen beschikbaar te stellen in de begroting 2008. De totale investeringskosten bedragen 103 miljoen. De ondergrondse parkeergarage annex waterberging met 1150 parkeerplaatsen moet medio 2010 klaar zijn.



Kaderbrief vastgesteld

De gemeenteraad heeft de kaderbrief vastgesteld. Leefbaar Rotterdam en de SP stemden tegen. In de kaderbrief staan voornemens die het college in de begroting voor volgend jaar uitwerkt. De raad nam dertien moties aan; deze moeten in de begroting voor 2008 worden verwerkt. De raad neemt hierover in november een besluit.

Aangenomen moties

· Het college is gevraagd plannen te ontwikkelen voor het belonen van extra hard werkende (semi)ambtenaren zoals vuilnismannen, onderwijzers en straatagenten (Leefbaar Rotterdam). D66 en SP stemden tegen.

· Er moet een haalbaarheidsstudie worden gedaan naar activiteiten zodat Rotterdam in 2009 circusstad van Nederland kan worden (SP). Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en de ChristenUnie-SGP steunden de motie niet.

· GroenLinks, PvdA, CDA en VVD riepen op tot een integrale benadering op de beleidsterreinen Sociaal, Veilig, Wonen en Economie. De motie werd alleen gesteund door de indieners.

· GroenLinks, PvdA, CDA en VVD pleitten ook voor een innovatiefonds Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor initiatieven op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Leefbaar Rotterdam, SP en D66 stemden tegen.

· Samen met deelgemeenten, corporaties, scholen en zorginstellingen is het college gevraagd criteria op te stellen waaraan accommodaties met activiteiten voor burgers moeten voldoen (GroenLinks, PvdA, CDA, VVD). Tegen deze motie stemden Leefbaar Rotterdam, SP en de ChristenUnie-SGP.

· GroenLinks, CDA en PvdA drongen er bij het college op aan vanuit het investeringsfonds geld vrij te maken voor drie nieuwe fietsenstallingen en 800 extra fietsbeugels in het centrum. De motie kreeg geen steun van Leefbaar Rotterdam, VVD, ChristenUnie-SGP en D66.

· Het CDA verzocht het college voor de aangewezen elf kindvriendelijke wijken een plan op te stellen met aandacht voor o.a. voldoende speelplaatsen. Met uitzondering van een lid stemden Leefbaar Rotterdam en D66 tegen.

· In Rotterdam zou een internationaal stagebureau moeten komen (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks). Leefbaar Rotterdam en D66 steunden de motie niet.

· CDA, PvdA, VVD en GroenLinks verzochten om een inventarisatie van initiatieven en activiteiten voor jonge alleenstaande ouders. Alleen Leefbaar Rotterdam stemde tegen.

· Voor 2008 moet er een overzicht zijn van straten en pleinen die kunnen worden voorzien van kleur en fleur (VVD, PvdA, CDA, GroenLinks). Een aantal leden van Leefbaar Rotterdam stemde tegen..

· Het college is opgeroepen pompstations te stimuleren om eerste generatie brandstoffen aan te bieden (VVD, PvdA, CDA, GroenLinks). Opnieuw stemde een aantal leden van Leefbaar Rotterdam tegen.

· Alle jongeren die zonder werk of diploma thuis zitten moeten aan werk of scholing worden geholpen (PvdA, CDA, GroenLinks). Twee leden van Leefbaar Rotterdam waren tegen.

· Voor het behoud van kinderatelier Punt 5 is het college opgedragen geld vrij te maken (PvdA, CDA, GroenLinks, VVD). Leefbaar Rotterdam stemde tegen.

Leefbaar Rotterdam vond de kadernota onvoldoende ambitieus. Volgens de ChristenUnie-SGP ontbreekt er een goede onderbouwing voor de investering in het sociaal programma. De partij stelde vragen over de keuzes van het college.

De SP kwalificeerde de kaderbrief als zeer mager. D66 riep op tot meer realiteitszin in het formulieren van nieuw beleid. De fractie adviseerde het college eerst goed af te maken waarmee ze is gestart.

Het CDA is tevreden met de inzet van het college en prees de voornemens.

De VVD wilde dat het college zich gerichter gaat inzetten voor nieuwbouwprojecten. De kaderbrief ademt geen ambities, aldus de fractie.

De PvdA is tevreden met de kaderbrief en concludeerde dat het college op een goede wijze uitvoering geeft aan het beleid.

Rekeningoverschot

Op 5 juli 2007 stelde de raad de jaarrekening van de gemeente vast. Over het jaar 2006 is er sprake een rekeningoverschot van 60 miljoen. In de kaderbrief stelt het college voor waar ze in 2008 op wil inzetten. Bijvoorbeeld investeringen in de (top)sport of op het gebied van milieu en energie. Ook voor de buitenruimte, cultuur en jeugd worden investeringen voorgesteld. Er zijn nog wel een aantal onzekerheden, zoals het kabinetsvoornemen over risicojeugd en de wijkaanpak.

In de Kaderbrief 2007 staan de beleidsmatige en financiële voornemens voor volgend jaar. Hoe het geld in 2008 precies verdeeld zal worden stelt het college in de begroting 2008 voor.



Uitgangspunten Cultuurbeleid
De gemeenteraad heeft gedebatteerd over de uitgangspunten van het college voor het cultuurbeleid voor 2009 2013. De raad sprak zijn steun uit voor het beleid.

Het college wil de komende jaren investeren in cultuurparticipatie, cultuur en school en internationalisering. Deze inzet moet bijdragen aan de sociale en economische versterking van de stad. Ook op het gebied van cultuur is de participatie van Rotterdammers in de komende jaren belangrijk. Iedere Rotterdammer moet kunnen deelnemen aan culturele activiteiten. Cultuur en culturele participatie zijn cruciaal als het gaat om burgerschap en maatschappelijke participatie. De overheid moet dat stimuleren, stelt het college.



Debat over Coffeeshopbeleid

De gemeenteraad heeft een debat gehouden over het nieuwe coffeeshopbeleid en nam een motie aan. De coalitiepartijen PvdA, CDA, GroenLinks en de VVD riepen de burgemeester op de raad in het najaar te informeren over de aard en de omvang van alle denkbare vormen van overlast als gevolg van het terugdringen van het aantal coffeeshops. Drie leden van Leefbaar Rotterdam en een lid van de PvdA stemden tegen. Een motie van de SP, Leefbaar Rotterdam en D66 om het huidige coffeeshopbeleid te handhaven en toe te zien op goede controle, haalde het niet. Alleen de indieners en een lid van Leefbaar Rotterdam stemden voor.

Verkoop beëindigen

In mei presenteerde de burgemeester de nota coffeeshopbeleid Rotterdam 2007.

Een van de doelstellingen is dat het gebruik van (soft) drugs wordt ontmoedigd.

Coffeeshops binnen een straal van hemelsbreed 200 meter en 250 meter van scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs moeten de verkoop van softdrugs per 1 januari 2009 staken. Er is voor scholen in deze onderwijssector gekozen omdat daar jeugd in de risicoleeftijd van 16 jaar zit. De keuze voor de afstandsgrens is bepaald omdat dit in de jurisprudentie gangbare afstanden zijn. Ook coffeeshops in de nabijheid van scholen voor speciaal basisonderwijs moeten per 1 januari 2009 de verkoop beëindigen. Het nieuwe coffeeshopbeleid heeft consequenties voor maximaal 27 coffeeshops van de in totaal 62 in Rotterdam. Deze zijn gehuisvest in de deelgemeenten Delfshaven, Kralingen-Crooswijk, Noord en in het centrum.



En verder heeft de raad

· een tweeminutendebat (PvdA) gehouden over de extra middelen die vanuit het rijk worden vrijgemaakt voor de bestrijding van armoede. Alle fracties riepen op deze extra middelen te besteden aan de intensivering van armoede en schuldhulpverleningsprogrammas. Wethouder Kriens gaf aan dat de extra middelen ten goede komen aan het Gemeentefonds en vanzelfsprekend worden ingezet voor het armoedebeleid.

· Het bestemmingsplan Ommoord vastgesteld.

De gemeenteraad heeft reces. De eerstvolgende raadsvergadering is weer op

20 september. Het eerste actualiteitenuur van de raad is op 6 september.

Bron: Griffie, 13-07-2007