Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 12 juli 2007 de kaderbrief vastgesteld. Leefbaar Rotterdam en de SP stemden tegen. In de kaderbrief staan voornemens die het college in de begroting voor volgend jaar uitwerkt. De raad nam dertien moties aan; deze moeten in de begroting voor 2008 worden verwerkt. De raad neemt hierover in november een besluit.

Aangenomen moties

1. Het college is gevraagd plannen te ontwikkelen voor het belonen van extra hard werkende (semi)ambtenaren zoals vuilnismannen, onderwijzers en straatagenten (Leefbaar Rotterdam). D66 en SP stemden tegen.
2. Er moet een haalbaarheidsstudie worden gedaan naar activiteiten zodat Rotterdam in 2009 circusstad van Nederland kan worden (SP). Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en de ChristenUnie-SGP steunden de motie niet.
3. GroenLinks, PvdA, CDA en VVD riepen op tot een integrale benadering op de beleidsterreinen Sociaal, Veilig, Wonen en Economie. De motie werd alleen gesteund door de indieners. 4. GroenLinks, PvdA, CDA en VVD pleitten ook voor een innovatiefonds Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor initiatieven op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Leefbaar Rotterdam, SP en D66 stemden tegen.
5. Samen met deelgemeenten, corporaties, scholen en zorginstellingen is het college gevraagd criteria op te stellen waaraan accommodaties met activiteiten voor burgers moeten voldoen (GroenLinks, PvdA, CDA, VVD). Tegen deze motie stemden Leefbaar Rotterdam, SP en de ChristenUnie-SGP.
6. GroenLinks, CDA en PvdA drongen er bij het college op aan vanuit het investeringsfonds geld vrij te maken voor drie nieuwe fietsenstallingen en 800 extra fietsbeugels in het centrum. De motie kreeg geen steun van Leefbaar Rotterdam, VVD, ChristenUnie-SGP en D66.
7. Het CDA verzocht het college voor de aangewezen elf kindvriendelijke wijken een plan op te stellen met aandacht voor o.a. voldoende speelplaatsen. Met uitzondering van een lid stemden Leefbaar Rotterdam en D66 tegen.
8. In Rotterdam zou een internationaal stagebureau moeten komen (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks). Leefbaar Rotterdam en D66 steunden de motie niet.
9. CDA, PvdA, VVD en GroenLinks verzochten om een inventarisatie van initiatieven en activiteiten voor jonge alleenstaande ouders. Alleen Leefbaar Rotterdam stemde tegen.
10. Voor 2008 moet er een overzicht zijn van straten en pleinen die kunnen worden voorzien van kleur en fleur (VVD, PvdA, CDA, GroenLinks). Een aantal leden van Leefbaar Rotterdam stemde tegen..
11. Het college is opgeroepen pompstations te stimuleren om eerste generatie brandstoffen aan te bieden (VVD, PvdA, CDA, GroenLinks). Opnieuw stemde een aantal leden van Leefbaar Rotterdam tegen. 12. Alle jongeren die zonder werk of diploma thuis zitten moeten aan werk of scholing worden geholpen (PvdA, CDA, GroenLinks). Twee leden van Leefbaar Rotterdam waren tegen.
13. Voor het behoud van kinderatelier Punt 5 is het college opgedragen geld vrij te maken (PvdA, CDA, GroenLinks, VVD). Leefbaar Rotterdam stemde tegen.

Standpunten fracties

Leefbaar Rotterdam vond de kadernota onvoldoende ambitieus. Volgens de ChristenUnie-SGP ontbreekt er een goede onderbouwing voor de investering in het sociaal programma. De partij stelde vragen over de keuzes van het college.

De SP kwalificeerde de kaderbrief als zeer mager. D66 riep op tot meer realiteitszin in het formulieren van nieuw beleid. De fractie adviseerde het college eerst goed af te maken waarmee ze is gestart.

Het CDA is tevreden met de inzet van het college en prees de voornemens.

De VVD wilde dat het college zich gerichter gaat inzetten voor nieuwbouwprojecten. De kaderbrief ademt geen ambities, aldus de fractie.

De PvdA is tevreden met de kaderbrief en concludeerde dat het college op een goede wijze uitvoering geeft aan het beleid.

Rekeningoverschot

Op 5 juli 2007 stelde de raad de jaarrekening van de gemeente vast. Over het jaar 2006 is er sprake een rekeningoverschot van 60 miljoen. In de kaderbrief stelt het college voor waar ze in 2008 op wil inzetten. Bijvoorbeeld investeringen in de (top)sport of op het gebied van milieu en energie. Ook voor de buitenruimte, cultuur en jeugd worden investeringen voorgesteld. Er zijn nog wel een aantal onzekerheden, zoals het kabinetsvoornemen over risicojeugd en de wijkaanpak.

In de Kaderbrief 2007 staan de beleidsmatige en financiële voornemens voor volgend jaar. Hoe het geld in 2008 precies verdeeld zal worden stelt het college in de begroting 2008 voor.

Bron: Griffie, 13-07-2007