Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 12 juli jl. een debat gehouden over het nieuwe coffeeshopbeleid en nam een motie aan. De coalitiepartijen PvdA, CDA, GroenLinks en de VVD riepen de burgemeester op de raad in het najaar te informeren over de aard en de omvang van alle denkbare vormen van overlast als gevolg van het terugdringen van het aantal coffeeshops. Drie leden van Leefbaar Rotterdam en een lid van de PvdA stemden tegen.

Motie verworpen

Een motie van de SP, Leefbaar Rotterdam en D66 om het huidige coffeeshopbeleid te handhaven en toe te zien op goede controle, haalde het niet. Alleen de indieners en een lid van Leefbaar Rotterdam stemden voor.

Verkoop beëindigen

In mei presenteerde de burgemeester de nota coffeeshopbeleid Rotterdam 2007.

Een van de doelstellingen is dat het gebruik van (soft) drugs wordt ontmoedigd.

Coffeeshops binnen een straal van hemelsbreed 200 meter en 250 meter van scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs moeten de verkoop van softdrugs per 1 januari 2009 staken. Er is voor scholen in deze onderwijssector gekozen omdat daar jeugd in de risicoleeftijd van 16 jaar zit. De keuze voor de afstandsgrens is bepaald omdat dit in de jurisprudentie gangbare afstanden zijn. Ook coffeeshops in de nabijheid van scholen voor speciaal basisonderwijs moeten per 1 januari 2009 de verkoop beëindigen. Het nieuwe coffeeshopbeleid heeft consequenties voor maximaal 27 coffeeshops van de in totaal 62 in Rotterdam. Deze zijn gehuisvest in de deelgemeenten Delfshaven, Kralingen-Crooswijk, Noord en in het centrum.

Bron: Griffie, 13-07-2007