Productschap Diervoeder

13/07/2007

Salmonella evaluatie 2006 en salmonellakritische voedermiddelen

Bestemd voor: Diervoederbedrijven en Certificatie-Instellingen

Het bestuur van het Productschap Diervoeder heeft op 6 juni jl. de evaluatie aanpak salmonellabeheersing in de diervoedersector 2006 vastgesteld. Op basis van deze evaluatie is besloten de lijst met salmonella kritische voedermiddelen aan te passen.

In de Evaluatie aanpak salmonellabeheersing in de diervoedersector 2006 zijn de resultaten weergegeven van de bedrijfseigen salmonella monitoring in de diervoedersector voor mengvoeders en voedermiddelen. Het bestuur van het Productschap Diervoeder heeft op 6 juni jl. deze evaluatie vastgesteld. De evaluatie is gepubliceerd als kwaliteitsreeks nr. 120.

Lijst salmonellakritische voedermiddelen
Op basis van de resultaten in 2006 en hantering van de criteria voor salmonellakritische voedermiddelen is besloten enkele voedermiddelen van de lijst met salmonellakritische voedermiddelen te verwijderen. Dit betreft Zuid-Amerikaans sojaschroot- en schilfers, getoaste sojabonen, Franse tarwezemelen, onbehandeld vismeel, Europees zonnebloemzaadschroot en eierschalen. De inspanningen van de voedermiddelen- en mengvoederproducenten van de afgelopen jaren hebben geresulteerd in een salmonella incidentie voor deze producten (ver) onder de kritische 3%-grens.

Het volgende voedermiddel staat in 2007 nog op de lijst van kritische voedermiddelen:
o Raapzaadschroot- en schilfers;

Vervolgacties

o Het bestuur van het Productschap Diervoeder vindt het van belang de komende periode (o.a. via de sectorale monitoring) te volgen of de dalende tendens in de salmonella incidentie van voedermiddelen zich doorzet.

o Onbehandeld vismeel wordt in praktijk weinig toegepast, waardoor weinig salmonella onderzoeksgegevens voorhanden zijn. De komende maanden zal worden bezien of de risico's met betrekking tot onbehandeld vismeel beheersbaar zijn. Naar aanleiding hiervan kan de DRV lijst mogelijk worden aangepast.

o Voorts heeft het bestuur ingestemd met het opzetten van een bonus-malus regeling met betrekking tot de monitoringfrequentie van salmonella. Dit betekent dat de frequentie van de monitoring bepaald wordt op basis van de mate van de (bedrijfs)besmetting. Deze nieuwe bonus-malus regeling zal worden geïntegreerd in Bijlage 4 van het GMP+ certificatieschema, uitgaande van de eerder vastgestelde criteria voor beoordeling van salmonellakritische voedermiddelen. Dit betekent dat producten niet langer generiek op sectorniveau als salmonellakritisch worden beoordeeld, maar op producentenniveau. Uitwisseling van informatie over monitoringsresultaten wordt bij de nieuwe systematiek primair een zaak tussen de producent en zijn afnemer.

De bonus-malus regeling zal in de 2e helft van 2007 nader worden uitgewerkt met als doel de definitieve besluitvorming hieromtrent eind 2007 af te ronden.