Productschap Diervoeder

13/07/2007

Stand van zaken GMP+-standaard B3

Bestemd voor: Bedrijven die GMP+ B3 of GMP+ B5 gecertificeerd zijn

De huidige GMP B3-standaard Handel in diervoeders voor landbouwhuisdieren (= GMP B3(2006)) blijft vooralsnog onderdeel uitmaken van het GMP+:2006-schema. Het college heeft nog niet besloten of en wanneer deze standaard eventueel ingetrokken of vervangen gaat worden. Hetzelfde geldt voor de standaard GMP B5 Op en overslag diervoeders voor landbouwhuisdieren.
Handelsbedrijven en opslagbedrijven, die dat willen mogen de nieuwe GMP B3-standaard Handel, collectie en op- en overslag van diervoeders (= GMP B3(2007)) wel gaan toepassen. De certificatievoorwaarden (o.a. auditfrequenties) zijn hiervoor vastgesteld.

In het voorjaar van 2007 is een nieuwe GMP B3-standaard `Handel, collectie en op- en overslag van diervoeders' gepubliceerd. Zie hiervoor de nieuwsbrief .
In deze nieuwsbrief is aangegeven dat medio 2007 de huidige GMP B3-standaard `Handel in diervoeders voor landbouwhuisdieren' en de GMP B5-standaard `Op en overslag diervoeders voor landbouwhuisdieren' zullen worden ingetrokken ten gunste van de nieuwe GMP B3-standaard `Handel, collectie en op- en overslag van diervoeders'.

Het Centraal College van Deskundigen Diervoedersector heeft hiervoor echter nog geen datum vastgesteld. Het college wil eerst de uitkomsten van enkele discussies afwachten alvorens een definitief besluit te nemen. Zo lopen er momenteel nog besprekingen over harmonisering van de auditfrequenties. Daarnaast is er ook nog een discussie gaande over de GMP B2-standaard `Productie van voedermiddelen'. Zie hiervoor de onlangs gepubliceerde nieuwsbrief .

Eén en ander houdt in dat handelaren de huidige GMP B3-standaard `Handel in diervoeders voor landbouwhuisdieren' kunnen blijven toepassen. Ook de GMP B5-standaard blijft vooralsnog deel uitmaken van het GMP+:2006-schema.

Net als geldt voor gebruikers van de huidige GMP B2-standaard (zie de nieuwsbrief ) is het dus ook voor gebruikers van de huidige GMP B3-standaard niet verplicht over te stappen naar de nieuwe GMP B3-standaard. Handelsbedrijven die dat willen, kunnen overstappen op de nieuwe GMP B3-standaard `Handel, collectie en op- en overslag van diervoeders'. De noodzakelijke certificatievoorwaarden hiervoor zijn vastgesteld. De auditfrequentie is gelijk aan de frequentie waarmee het bedrijf op dit moment geauditeerd wordt.

Voor de volledigheid wordt hier ook gemeld dat de GMP B1-standaard ook alle noodzakelijke voorwaarden opsomt die gelden voor handel en opslag van diervoeders. Bedrijven kunnen kiezen uit meerdere opties om deze activiteiten onder een GMP+-certificaat te laten certificeren.

Het College kan zich voorstellen dat het enigszins verwarrend overkomt dat twee standaarden in het GMP+:2006-certificatieschema allebei met GMP B3 worden aangeduid. Daarom zal de `oude' GMP B3-standaard `Handel in diervoeders voor landbouwhuisdieren' op de PDV-website en in berichtgeving zoveel mogelijk worden aangeduid met GMP B3(2006). De nieuwe GMP B3-standaard `Handel, collectie en op- en overslag van diervoeders' zal worden aangeduid met GMP B3(2007). Te zijner tijd zal wellicht over een betere aanduiding worden beslist. Uit het voorgaande is hopelijk wel duidelijk geworden dat beide certificaten geldig zijn in het kader van het GMP+:2006-schema.

In de komende weken kan meer berichtgeving rond dit onderwerp volgen. Wij raden u aan hierop attent te zijn.