Politie Groningen

Vrijdag 13 juli 2007

Provincie Groningen, 13-07-2007

Groningen: hennepkwekerij ontdekt

De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan de Hermanstraat een hennepkwekerij ontmanteld. Op de zolderverdieping werden 159 planten en alle gebruikelijke kweekapparatuur gevonden. De stroom werd illegaal afgetapt. De planten kregen water via een automatisch bevloeiingssysteem. Agenten hebben samen met stadswachten en de gemeente de planten en de apparatuur uit de woning gehaald. De 25-jarige bewoonster wordt gehoord.

Groningen: inbraak in school

Onbekenden hebben woensdagnacht ingebroken in een school aan de Verzetsstrijderslaan. Ze namen een aantal computerbeeldschermen en een telefooncentrale mee. Ze wisten binnen te komen door een raam te forceren. De politie onderzoekt de inbraak.

Groningen: veel mis met bromfietser

Een 18-jarige bromfietser uit Groningen moest woensdagnacht op de Oosterhamrikkade meerdere bekeuringen in ontvangst nemen. Agenten zagen hem zonder helm rijden. Toen hij gecontroleerd werd, bleek dat hij geen rijbewijs had en dat zijn bromfiets niet verzekerd was. Naast de drie bekeuringen, moet hij ervoor zorgen dat de bromfiets binnen drie dagen verzekerd is.

Groningen: man bestolen van portefeuille na babbeltruc

Een 70-jarige man uit Groningen is door een onbekende vrouw opgelicht en van zijn portefeuille met inhoud bestolen met een babbeltruc. De man trof dinsdag 10 juli twee vrouwen met Oost-Europees uiterlijk in de binnenstad. De vrouwen vroegen om geld en de man gaf hen een klein geldbedrag. Vervolgens wilden de vrouwen mee naar zijn woning. Hij voldeed aan dit verzoek. Donderdagnacht stond ineens een van de vrouwen voor zijn deur. Ze vroeg om een slaapplaats, maar dat wilde de man niet. Vervolgens vroeg ze om geld en de man liet haar binnen. Hij gaf haar een geldbedrag en op het moment dat de man even wegliep, nam de vrouw de benen, met de portefeuille van de man op zak. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De politie waarschuwt nogmaals voor dit soort babbeltrucs.

Groningen: man gewond na val

Een 59-jarige Stadjer is donderdagmiddag achter de muziekkoepel in het Noorderplantsoen gevallen. Stadswachten zorgen voor de eerste opvang. De man was zichtbaar gewond in zijn gezicht. Toen agenten ter plaatse kwamen en de man toch over pijn in zijn hoofd klaagde, lieten ze een ambulance komen. Hij is vervolgens naar een ziekenhuis gebracht voor controle en onderzoek.

Groningen: winkeldief bijt beveiliger

Een 23-jarige man (woonplaats onbekend) is donderdagvond op de Vismarkt aangehouden voor winkeldiefstal. Een beveiligingsmedewerker liep een winkel in de Herestraat uit, toen de man hard rennend voorbij kwam. Dat vond hij vreemd en ging er achteraan. De mannen liepen richting het Gedempte Zuiderdiep en de Pelsterstraat. Op de Vismarkt ging de man een winkel binnen, waarna hij betrapt werd bij het stelen van een aansteker. De beveiliger hield de man aan en waarschuwde de politie. Hij gedroeg zich in tussentijd erg agressief en zag zelfs kans de man te bijten. Agenten kwamen ter plaatse en sloegen de verdachte in de boeien. In zijn plastic tas werden onder andere meerdere parfumflesjes gevonden. De goederen werden in beslag genomen. De politie doet onderzoek om te achterhalen waar de goederen vandaan komen. De verdachte is ingesloten. De beveiligingsmedewerker is naar het ziekenhuis gegaan voor behandeling.

Groningen: fietser gewond na val

Een 21-jarige fietser uit Groningen is donderdagavond op de Kerklaan gewond geraakt. Hij keek achterom en botste vervolgens op een geparkeerde auto. Hij klapte met zijn hoofd tegen de achteruit en liep hierdoor een fikse hoofdwond op. Hij rook naar alcohol en een blaastest wees uit dat hij had gedronken. Hij werd meegenomen naar een ziekenhuis voor behandeling. Daar werd een bloedproef afgenomen om het alcoholpromillage te kunnen vaststellen. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: eigenaar ziet man op gestolen bromfiets

Twee Stadjers (17 en 21 jaar) zagen donderdagavond op het Damsterdiep iemand rijden op de gestolen bromfiets van de 17-jarige. Ze wisten de man aan te spreken, maar die wist vervolgens weer te ontkomen. De twee zijn toen gaan rondrijden, op zoek naar de onbekende man. Op het Damsterdiep in het centrum zagen ze de bromfiets weer staan. Toen dezelfde man weer naar de bromfiets liep, probeerden ze het nog maar een keer. De 21-jarige pakte te bromfiets vast en vertelde dat de bromfiets gestolen was. De onbekende man gaf hem hierop een klap in zijn gezicht. De Stadjer stapte af en ging er vandoor. De verdachte trok hierbij een mes en ging rennend achter hem aan. De verdachte gaf het op en wist uiteindelijk te ontkomen. De twee Stadjers wisten de bromfiets wel te bemachtigen. Ze zijn vervolgens naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen. De politie stelt een onderzoek in.

Haren: man bekrast autos

Een 70-jarige inwoner van Haren is donderdagavond bij zijn woning in Haren aangehouden voor vernieling. Een getuige zag dat de man een geparkeerde auto had bekrast op de Oude Brinkweg. De vrouw volgde de man en sprak hem hierop aan. Ze knoopte een gesprek met hem aan en gaf haar bevindingen en zijn signalement door aan de politie. Agenten gingen in de omgeving op onderzoek uit. Ze troffen in ieder geval twee autos aan die bekrast waren. Ook kregen ze zicht op een verdachte. Ze belden bij zijn woning aan en in eerste instantie gaf hij geen gehoor. Korte tijd later deed hij toch open. Hij werd meegenomen naar het bureau. De man werd ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: fietser zonder verlichting hardleers

Een 53-jarige fietser uit Groningen is donderdagnacht op het Gedempte Zuiderdiep aangehouden. Agenten verzochten hem om te lopen, omdat hij zonder verlichting fietste. Hij zette enkele stappen en klom vervolgens weer op zijn fiets. Nu moest hij maar voelen en kreeg een bekeuring. Hij had geen identiteitsbewijs bij zich en wilde zijn identiteit niet prijsgeven. Hierop werd hij aangehouden. Na verhoor werd hij met twee bonnen op zak weer weggestuurd.

Groningen: inbraak in garagebox

Een 24-jarige Stadjer is donderdagnacht in de Jennerstraat aangehouden voor inbraak en diefstal. Een buurtbewoner hoorde vreemde geluiden en vertrouwde het niet. Hij belde de politie. Agenten liepen het laatste stuk richting de garageboxen om niet gezien te worden. Ze kregen hulp van een hondengeleider, zodat de verdachte was ingesloten. Op het moment dat twee agenten zich lieten zien, wilde hij er vandoor gaan. Daar stond echter de agent met de politiehond. Na een tweede waarschuwing bleef hij staan en hij werd ingerekend. Onderzoek wees uit dat hij had ingebroken in twee garageboxen van een supermarkt. Diverse eet- en drinkwaren stonden buiten klaar om meegenomen te worden. Er stonden zoveel spullen klaar, dat de agenten zich afvroegen hoe hij alles zou meenemen op zijn fiets. De verdachte is ingesloten voor verhoor. De goederen zijn teruggezet en de eigenaar zorgde zelf voor afsluiting van de garageboxen.

Groningen: proces-verbaal voor geluidsoverlast

Tegen een 34-jarige inwoner van Groningen wordt proces-verbaal opgemaakt vanwege geluidsoverlast. De politie kreeg meerdere meldingen van geluidsoverlast bij een woning aan de Gerard ter Borchstraat. Het leek alsof een cd bleef hangen. Er brandde wel licht in de woning, maar niemand deed open. Met een machtiging om de woning binnen te kunnen, wisten agenten toch binnen te komen. De stereo werd uit gezet. Hij kreeg een proces-verbaal en wordt later gehoord. De man zorgde al vanaf 01.00 uur voor geluidsoverlast. Omwonenden hebben alleen niet eerder gebeld, waardoor de politie ook niet eerder kon ingrijpen.

Leek: vrouw beroofd van winkelopbrengst

Een 23-jarige vrouw uit Roden is donderdagmiddag rond 14.00 uur in Leek van haar tas beroofd. De vrouw fietste door de Tolberterstraat nabij een boekhandel toen twee jongemannen bij haar kwamen fietsen en haar tas uit de fietsmand gristen. In de tas zat de opbrengst van een winkel en de vrouw wilde dit naar de bank brengen. De twee jongemannen, waarvan de leeftijd tussen de 18 en 25 jaar wordt geschat, gingen er vervolgens vandoor in de richting van de Rabobank. De politie heeft direct een buurtonderzoek ingesteld, maar dit was zonder resultaat. De politie is op zoek naar mensen die meer kunnen zeggen over het incident. De twee verdachten zaten op een damesfiets en droegen donkere jassen en donkere petjes. Een van de verdachten had een bondvacht in de capuchon in zijn jas. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 (lokaal tarief) of bij het politiebureau in Leek.

Foxhol: man aangehouden voor flessentrekkerij

De politie heeft donderdagmorgen in Foxhol een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden voor oplichting. De man had vorige week in een hotel aan de Korte Groningerweg in Foxhol overnacht en was zonder te betalen vertrokken. Iemand van het hotel herkende de man en belde de politie. Die nam hem mee naar het bureau voor verhoor. Daar bleek dat de verdachte vaker in hotels overnachtte zonder te betalen. Zo bekende hij nog 13 onbetaalde overnachtingen in hotels her en der in de provincie Groningen, in Gieten, Sneek en Winterswijk. De man is in het verleden vaker voor flessentrekkerij aangehouden. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Kornhorn: rijbewijs ingevorderd

Een 40-jarige automobilist uit Opende is donderdagmorgen bekeurd omdat hij te snel reed. Agenten zagen de man met hoge snelheid door Doezum rijden. Buiten de bebouwde kom reed de Opendenaar met een gemiddelde snelheid van 113 km/u, waar 60 km/u is toegestaan. Op de Provincialeweg in Kornhorn kon de bestuurder zijn auto langs de kant van de weg zetten. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd.

Zuidbroek: vrachtwagenchauffeur ziet automobiliste niet

Bij een verkeersongeval op de WA Scholtenweg in Zuidbroek is donderdagmorgen een 36-jarige automobiliste uit die plaats gewond geraakt. De vrouw reed over de WA Scholtenweg toen een 29-jarige vrachtwagenchauffeur uit Nieuw Scheemda van een bedrijfsterrein de weg op wilde rijden. Hij zag de automobiliste over het hoofd. De vrouw is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Zevenhuizen: bromfietser bekeurd

De politie heeft donderdagavond een 28-jarige bromfietser uit Een bekeurd voor diverse overtredingen. Agenten hielden de man staande omdat hij geen helm droeg. Bovendien bleek zijn bromfiets niet verzekerd. Uit een ademanalysetest kwam naar voren dat de man ook nog eens had gedronken. In zijn bloed zat 1,0 promille alcohol. De politie maakt proces-verbaal op.

Foxhol: vermiste caravan terug dankzij ontbrekende spiegels

De politie heeft donderdagavond op de Woldweg in Foxhol twee mannen aangehouden. Een 44-jarige man uit Sneek bestuurde een auto met daarachter een caravan. Vanwege de breedte van de caravan waren extra spiegels nodig op het trekkende voertuig, maar deze ontbraken. Toen agenten de man een stopteken gaven, bleek dat ook de verlichting niet goed werkte. Tijdens de controle aan de combinatie constateerden de agenten dat de caravan niet goed aan de auto was gekoppeld. In de auto lagen enkele lege bierblikjes. Uit een alcoholtest kwam naar voren dat de Fries teveel had gedronken. Hij had ruim 1,7 promille alcohol in zijn bloed. Een 42-jarige man die ook in de auto zat was het niet eens met de aanhouding en bemoeide zich ermee. Beiden werden naar het bureau gebracht. De caravan stond sinds een paar dagen als vermist gesignaleerd. De politie heeft beide mannen ingesloten.

Winschoten: gewonde man belaagt ambulancepersoneel

De politie heeft donderdagavond twee ambulancemedewerkers bijgestaan omdat een 20-jarige gewonde man de medewerkers bedreigde. De man uit Nieuweschans verkeerde onder invloed van alcohol en had aan de Herman Heyermansstraat in Winschoten een ruit ingegooid. Hij was daarbij gewond geraakt aan zijn arm. Ook in het ziekenhuis gedroeg de man zich agressief. Na zijn behandeling is hij ter ontnuchtering ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op tegen de man.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Loppersum, Wijmersweg: aantal geregistreerde voertuigen: 478, aantal overtredingen: 45, hoogst gemeten snelheid: 78 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Zuurdijk, Electraweg: aantal geregistreerde voertuigen: 103, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 107 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Wildervank, KJ de Vriezestraat: aantal geregistreerde voertuigen: 560, aantal overtredingen: 178, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.