Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa raadpleegt bedrijfsleven over nieuwe clementierichtsnoeren

07-18 / 13-07-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nodigt het bedrijfsleven uit te reageren op de herziene Ontwerp Richtsnoeren Clementie. Deze bevatten de voorwaarden waaronder ondernemingen én personen die hebben deelgenomen aan kartels, aanspraak kunnen maken op boetevermindering of kwijtschelding van de gehele boete. Met de nieuwe Richtsnoeren Clementie zet de NMa een belangrijke volgende stap in het effectief opsporen en vervolgen van kartels.

De NMa heeft met de huidige clementierichtsnoeren uit 2002 aanzienlijke ervaring opgedaan. Daarbij komt dat de Eerste Kamer op 26 juni jongstleden akkoord is gegaan met een wijziging van de Mededingingswet. Deze stelt de NMa in staat, naast ondernemingen, ook opdrachtgevers of feitelijk leidinggevenden binnen ondernemingen betrokken bij een kartel, te beboeten tot een maximum van EUR 450.000. Het begrip opdrachtgever of feitelijk leidinggever is niet beperkt tot bestuurders, maar kan allerlei mensen binnen de onderneming omvatten. Deze personen kunnen net als ondernemingen in aanmerking komen voor clementie.

Reageren op de Richtsnoeren Clementie
Het consultatiedocument is onder meer aan de advocatuur en het bedrijfsleven gestuurd met het verzoek commentaar en suggesties te geven. Daarnaast is de tekst van het gehele document vanaf heden te vinden op de website van de NMa: www.nmanet.nl. Reacties op het consultatiedocument kunnen schriftelijk of per e-mail worden gegeven tot uiterlijk 7 september 2007. De NMa ziet met grote belangstelling de reacties op de Ontwerp Richtsnoeren Clementie tegemoet en streeft ernaar het document 1 oktober 2007 definitief vast te stellen. Vanaf dat moment zullen de Richtsnoeren Clementie gelden voor iedere nieuwe zaak die bij de NMa gemeld wordt.

Clementiebureau
Clementieverzoekers kunnen zich uitsluitend wenden tot het clementiebureau van de NMa. Het clementiebureau is bereikbaar op telefoonnummer 070 330 1710, faxnummer 070 330 1700 en per e-mail clementie@nmanet.nl.
Consultatiedocument
Ontwerp Richtsnoeren Clementie