Politie Limburg-Noord

Politie reikt huisverbod uit voor verdachte huiselijk geweld
Datum: 13-07-2007
Tijd bericht: 11:00
Plaats: Blerick
De politie heeft woensdagavond een 33-jarige man uit Blerick aangehouden in zijn woning op verdenking van huiselijk geweld. De man zou zijn 32-jarige echtgenote hebben mishandeld door haar in het gezicht te slaan en aan de haren te trekken. Aanleiding voor de mishandeling was een woordenwisseling tussen de twee. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader verhoor in verzekering werd gesteld. De man kreeg in het kader van het pilot 'Preventief huisverbod' een tijdelijk huisverbod uitgereikt.

Gemeente Venlo is in maart 2007 gestart met het pilot 'Preventief huisverbod' die loopt tot oktober 2007. Venlo is hiermee samen met Groningen en Amsterdam een van de drie door het Ministerie van Justitie geselecteerde gemeenten, die een dergelijke pilot uitvoeren.
Het preventieve huisverbod is een aanpak waarbij de dader, na overleg, het huis verlaat in plaats van het slachtoffer zoals tot op heden gebruikelijk is. Door het huisverbod ontstaat in een noodsituatie een afkoelingsperiode waarbinnen escalatie kan worden voorkomen en de hulpverlening in gang kan worden gezet. Het huisverbod wordt uitgereikt namens de burgemeester en duurt 10 dagen en kan tot 28 dagen worden verlengd. Venlo wil met deze pilot vanuit haar regierol de ketensamenwerking intensiveren en huiselijk geweldszaken beter inventariseren.