Gemeente Teylingen

dan verwacht voor ambities

Teylingen krijgt EUR 300.000,- meer dan verwacht voor ambities

13 juli 2007

Teylingen moet kiezen. De gemeente heeft meer plannen dan er geld is om deze plannen te realiseren. Donderdag 5 juli gaf de gemeenteraad aan binnen welke kaders het college de begroting op kan stellen. Veel hing echter af van de algemene uitkering van de rijksoverheid. Inmiddels is deze bekend. Na aftrek van het extra geld voor de WMO en de kabinetsplannen blijft er EUR 300.000,- over die Teylingen extra kan besteden aan de voorgestelde plannen.

Inkomsten gemeente

De inkomsten van Teylingen bestaan, naast lokale heffingen zoals OZB, voor een groot deel uit de jaarlijkse uitkering van het rijk. De gemeente Teylingen krijgt geld van de rijksoverheid, gebaseerd op het aantal inwoners en op de plannen van het kabinet voor het komende jaar. Als het kabinet meer geld uit wil geven aan jongeren, dan heeft dit als gevolg dat ook de gemeentes daar meer geld voor krijgen. De kabinetsplannen worden verwerkt in de bedragen. Teylingen krijgt dit jaar ruim 23 miljoen euro. Dit is EUR 900.000 meer dan verwacht.

Is het extra geld vrij te besteden?

Het extra geld is niet zomaar vrij te besteden. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor het kabinetsbeleid. Landelijk verwacht het kabinet meer aanvragen voor de WMO. De gemeente voert deze wet uit, daarom wil het college ongeveer 1/3 van dit bedrag (EUR 350.000,-) reserveren voor de WMO. Daarnaast wil het kabinet extra investeren in Jeugd, Schuldhulpverlening en Veiligheid. Teylingen wil daarom voorlopig ook 1/3 van het geld voor deze onderwerpen reserveren. Het resterende deel (1/3, EUR 300.000,-) is beschikbaar voor het betalen van de plannen van Teylingen.

Opstellen begroting 2008
Dinsdag 17 juli besluit het college over de voorgestelde verdeling van het extra bedrag in de Algemene Uitkering. Deze zomer wordt de begroting 2008 opgesteld. Uiteindelijk bespreekt de gemeenteraad de begroting 2008 en stelt deze vast. In november is dus bekend wat de inwoners van hun gemeente kunnen verwachten.