Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

11-07-2007

Nieuwe uitspraken in databank Tuchtrecht

Het Regionaal Tucht College (RTC) Eindhoven heeft twee verpleegkundigen de maatregel 'doorhaling van de inschrijving in het BIG register' opgelegd. De verpleegkundigen hadden zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. De ene verpleegkundige heeft in een verpleeghuis een 85 jarige vrouw verkracht (zie 07-05-2007: 'Doorhaling BIG-registratie na verkrachting bejaarde patiënte'). De andere verpleegkundige heeft een cliënte met het syndroom van Down in haar eigen appartement lichamelijk betast (zie 02-04-2007: 'Doorhaling BIG-registratie na grensoverschrijdend gedrag').

In beide gevallen sloot het RTC herhaling niet uit. Als de uitspraken onherroepelijk geworden zijn, zullen de verpleegkundigen niet meer als verpleegkundigen aan de slag kunnen.

Het RTC Amsterdam boog zich vorig jaar eveneens over een klacht wegens seksueel misbruik. Tijdens zijn dienst op de afdeling neurologie had een verpleegkundige een patiënte ontuchtig betast. Het RTC stelde vast dat de verpleegkundige meteen dadertherapie heeft gevolgd. Ook functioneerde hij, onder supervisie, al weer enige jaren tot volle tevredenheid als verpleegkundige in zijn huidige instelling. Het RTC achtte de kans op herhaling niet waarschijnlijk en gaf de verpleegkundige een berisping (zie 25-04-2006: 'Seksuele intimidatie van patiënte in ziekenhuis leidt tot berisping'). « Terug naar tuchtrecht
Het Florence Nightingale Instituut - Voor een stevig fundament onder je beroep!