ANBO

ANBO wil duidelijke visie op ouderenzorg

ANBO voor 50-plussers, spreekbuis voor bijna 190.000 senioren, vindt dat er een duidelijke visie op de ouderenzorg moet komen. Nu worden telkens weer incidentele bezuinigingen doorgevoerd om de begroting op orde te krijgen. Dat is ronduit teleurstellend, temeer omdat al eind 2005 een rapport over een integrale visie op het ouderenbeleid aan de Tweede Kamer is aangeboden door de Themacommissie Ouderenbeleid. Dat schrijft de ouderenbond vandaag in een brief aan staatssecretaris Bussemaker van VWS. Die heeft plannen om een half miljard euro te bezuinigen op de ondersteunende zorg.

Bussemaker kondigde onlangs aan te willen bezuinigen op ondersteuning vanuit de thuiszorg, zoals boodschappenhulp, hulp bij het invullen van formulieren of bezoek aan een apotheek en het onderhouden van sociale contacten. Volgens ANBO staat dit haaks op de uitgangspunten van het kabinet om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. `Het schrappen van deze hulp betekent dat het voor alleenstaande ouderen onmogelijk zal zijn nog verder zelfstandig te blijven wonen'. ANBO laat weten dat ook andere vormen van thuiszorg -zoals de indicatie, het aantal uren en het type van verzorging- verontrustend onder druk staan.
Bij het aantreden van het kabinet is aangekondigd dat er een extra financiële impuls zou komen voor de ouderenzorg. Maar volgens de belangenorganisatie verdwijnt dat geld met deze bezuiniging meteen weer via de achterdeur, terwijl een serieuze samenhang van de ouderenzorg ontbreekt.