Deadline Dexia gedupeerden nadert snel.

13/07/2007 12:41



Leaseproces B.V.



DEXIA-GEDUPEERDEN HEBBEN NOG TWEE WEKEN OM HUN GELD TERUG TE EISEN.

DAARNA MOETEN ZIJ BETALEN. ANDERS KOMT HET INCASSOBUREAU.

Amsterdam, 13 juli 2007

Dexia-gedupeerden kunnen tot 31 juli 2007 kiezen tussen de Duisenbergregeling en procederen. Als zij tegen Dexia willen procederen moeten zij vóór 31 juli 2007 een zogenaamde opt-out melding doen bij notaris Kielstra in Den Haag.

Gedupeerden die deze opt-out melding niet tijdig doen, zijn automatisch gebonden aan de Duisenbergregeling en kunnen niet meer tegen Dexia procederen. Zij moeten dan ook hun eventuele schuld aan Dexia voldoen. Anders komt het incassobureau of de deurwaarder.

De rechtbank Amsterdam heeft op 27 april 2007 een categoriemodel bekend gemaakt. Hiermee kan vooraf berekend worden hoeveel Dexia moet terugbetalen.

Voorbeeld

Een veel voorkomende situatie is bijvoorbeeld het geval van een leraar die zich onlangs bij Leaseproces meldde. Hij heeft via maandelijkse stortingen in totaal E 9.540,- bij Dexia ingelegd. Dat geld is hij kwijt en hij heeft daarnaast een restschuld opgelopen van E 3.620,-.

- Als hij niets doet, valt hij automatisch onder de Duisenbergregeling. Van zijn restschuld wordt dan tweederde kwijtgescholden, zodat hij per saldo nog E 1.206,- moet betalen.

- Als hij kiest voor een procedure, valt hij in categorie 2. Hij hoeft dan niets meer aan Dexia te betalen, maar in plaats daarvan moet Dexia hem ruim E 5.000 terugbetalen (inclusief rente). Dankzij het categoriemodel van de rechtbank loopt hij met een procedure geen risico.

De zaken nog eens kort op een rijtje:

- Op 25 januari 2007 heeft het gerechtshof te Amsterdam de Duisenbergregeling algemeen verbindend verklaard. Het hof bepaalde daarbij dat iedereen die geen genoegen neemt met deze regeling, en tegen Dexia wil procederen, vóór 31 juli 2007 een zogenaamde opt-out melding moet doen bij notaris Kielstra in Den Haag. - De Duisenbergregeling houdt in dat de gedupeerden een gehele of gedeeltelijke kwijtschelding krijgen van hun schuld aan Dexia. Deze schuld is ontstaan door de koersverliezen op de aandelen. Van het geld dat zij bij Dexia hebben ingelegd, krijgen zij echter niets terug. - Op 27 april 2007 heeft de rechtbank Amsterdam in een persbericht een 'categoriemodel' voor Dexia-zaken bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat de rechtbank, in tegenstelling tot de Duisenbergregeling, de beleggers ook een percentage van hun ingelegde geld teruggeeft. In veel gevallen is dat 60% of meer. - Door dit categoriemodel lopen de mensen geen risico met procederen. Iedere advocaat of jurist die met de materie bekend is, kan vooraf uitrekenen in welke categorie iemand valt en hoeveel geld hij of zij terugkrijgt.

Onwetendheid gedupeerden

Er zijn naar schatting nog zo'n 200.000 Dexia-gedupeerden die geen opt-out melding hebben gedaan. Zij zijn vanaf 31 juli automatisch gebonden aan de Duisenbergregeling en kunnen hun geld dan niet meer terugvorderen.

Volgens Joost Papeveld van Leaseproces zijn veel gedupeerden niet op de hoogte van de volgende feiten: - Bij een procedure krijgen zij meestal geld terug en hoeven zij niets meer aan Dexia te betalen. - Bij de Duisenbergregeling krijgen zij niets terug, maar moeten zij vaak nog wel geld aan Dexia bijbetalen. Dexia houdt zich nu nog rustig, maar gaat dat geld na 31 juli a.s. bij hen incasseren, zonodig via incassobureaus en deurwaarders. De mensen kunnen dan niets meer doen omdat zij vastzitten aan de Duisenbergregeling en moeten betalen.

Papeveld adviseert alle Dexia-gedupeerden dan ook om zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat of andere deskundige om te laten bepalen welk bedrag zij bij de rechter terug kunnen krijgen. Nu kan het nog. Na 31 juli is het te laat.