Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Bekendmakingen De Baarsjes d.d. 13 juli 2007

Amsterdam, 13 juli 2007

Chassékerk blijft

De Chassékerk met de voor de buurt beeldbepalende vorm van de kerk en zijn twee karakteristieke torens blijft behouden. Toch komt de kerk niet op de gemeentelijke monumentenlijst. Het stadsdeelbestuur heeft het bezwaar van de parochie tegen de aanwijzing van de kerk tot monument gegrond verklaard. Tegelijkertijd heeft het bestuur het voorgenomen besluit tot plaatsing van de kerk op de gemeentelijke monumentenlijst ingetrokken.

De eigenaar van de kerk, de rooms-katholieke parochie van de Heilige Drie-eenheid en Ymere hebben overeenstemming bereikt over verkoop van de kerk aan de woningcorporatie. De kerk wordt niet gesloopt maar blijft behouden. Ymere kan nu samen met Stadsdeel De Baarsjes de verbouwing van de Chassékerk ter hand nemen. Daarover sluiten het stadsdeel en de corporatie binnenkort nog een intentieovereenkomst. Ymere presenteert eind dit jaar een voorlopig ontwerp van de herinrichting van het kerkgebouw. De corporatie gaat in het gebouw een programma realiseren van begeleid wonen, ruimtes voor maatschappelijke voorzieningen en een gymzaal.

Informatie: Harold Ytsma,m 06-5342 0466

Zorgen in De Baarsjes over Cito-score ondanks lichte stijging

Uit de rapportage onderwijsresultaten in het primair onderwijs 2007 blijkt dat de gemiddele Cito-score in De Baarsjes enigszins is gestegen (van 532,0 naar 532,8). Toch kent portefeuillehouder Onderwijs Godfried Lambriex zorgen over deze cijfers. De Baarsjes scoort het laagst van alle stadsdelen. Ook hebben minder leerlingen verplicht deelgenomen aan de toets. Meer dan de helft van de scholen in De Baarsjes scoren dit jaar lager dan voorheen. Lambriex: "inderdaad geen rooskleurig beeld, ook al is het een momentopname en vertelt de score niet het hele verhaal over school en leerling. Ik ben ervan overtuigd dat elke school zich inspant om aan de leerlingen het onderwijs en zorg te bieden die ze nodig hebben. Hoewel het stadsdeel niet als eerste verantwoordelijk is voor de inhoudelijke resultaten van alle scholen is het beleid, vastgelegd in Kansen voor Kinderen, er op gericht de voorwaarden te creëren om de resultaten te verbeteren. Ik vind dat de noodzaak van extra inzet van scholen en stadsdeel in ons programma Kansen voor kinderen door de uitslag van deze toets wordt bevestigd". Na de zomer gaat het stadsdeel samen met de scholen een meer op De Baarsjes toegespitste analyse maken, die later in het najaar aan de raadscommissie wordt aangeboden.