Rechtbank Zutphen


Politierechter veroordeelt buren voor stalking

Zutphen, 13 juli 2007 - De politierechter in Zutphen heeft twee mannen en een vrouw uit Aalten schuldig bevonden aan het stalken van hun directe buren. In het eerste half jaar van 2006 hadden zij vanuit hun achtertuin de beide buurmannen, een getrouwd homoseksueel echtpaar, waarvan er één al 16 jaar op hetzelfde adres woonde, vele malen op discriminerende wijze beledigd en bedreigd. Het werd uiteindelijk zo onhoudbaar dat de buurmannen zijn verhuisd. De politie en de woningstichting konden, ook na bemiddeling, niet veel uitrichten. Belastende verklaringen van andere buren leverden uiteindelijk het sluitend bewijs tegen de verdachten op zodat de officier van justitie een vervolging kon instellen.

Stalking
Door de lange duur, de herhaling en de indringende wijze van lastig vallen is er wel degelijk sprake geweest van een vorm van stalking, oordeelde de rechter. De verdachten legden tijdens de zitting de schuld geheel buiten zichzelf. Ze toonden weinig inzicht in de gevolgen van hun gedrag en waren niet berouwvol. De politierechter sprak de verdachten hier op aan benadrukte dat zij hierdoor de verantwoordelijkheid voor hun daden niet namen. Ook bracht de rechter naar voren dat als andere instanties zo weinig kunnen doen de rechter maar flink moet straffen wanneer burgers vanwege geaardheid worden gestalkt en gediscrimineerd. Als signaal naar de samenleving, dat dergelijk gedrag gewoon niet wordt gepikt.

Straf
De twee mannen werden door de rechter veroordeeld tot 60 uur werkstraf, indien het werk niet of niet voldoende wordt uitgevoerd te vervangen door een hechtenis van 30 dagen. Als waarschuwing voor de toekomst kregen de verdachten nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden opgelegd, met een proeftijd van 2 jaar. De vrouw werd eveneens veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. Zij kreeg een iets kortere voorwaardelijke gevangenisstraf omdat zij een geringer aandeel in het geheel had gehad.

Schadevergoeding
De psychische schade bij de beide slachtoffers, zo blijkt uit hun schriftelijke slachtofferverklaringen die ter terechtzitting werden voorgelezen, was zeer groot. Zij vorderden smartengeld en vergoeding voor verhuiskosten en dubbele huur.

Een deel van de schade was volgens de rechter eenvoudig vast te stellen. De rechter schatte dit op1000 Euro per slachtoffer. Hij veroordeelde de drie verdachten die bedragen aan de mannen te betalen. Het meerdere dat aan schade geclaimd werd kon niet in behandeling worden genomen omdat daar een verdere onderbouwing voor nodig was. Hierover kunnen de aangevers als ze dat willen een proces starten bij de burgerlijke rechter.

De vrouw was ook een ander feit ten laste gelegd, de vernieling van een bril cq. kunstgebit bij een eerdere ruzie in een andere buurt. Hiervan werd zij vrijgesproken. De rechter achtte de bewijsvoering in deze zaak te mager.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 13 juli 2007 Naar boven