Eerste hulp bij klimaatverandering tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Greenpeace biedt bezoekers regenlaarzen en zonnebrandcrème

13 juli 2007

Amsterdam, Nederland -- Greenpeace verschaft tijdens de Nijmeegse Vierdaagse eerste hulp bij klimaatverandering. Bij slecht weer lenen vrijwilligers van Greenpeace regenlaarzen uit, zodat de festivalgangers droge voeten houden. Bij mooi weer kunnen bezoekers zich laten insmeren met zonnebrandcrème. Greenpeace geeft tijdens de Vierdaagse niet alleen éérste hulp maar laat ook zien hoe we het klimaat structureel kunnen beschermen. Greenpeace was op 7 juli met deze actie bij Live Earth Alert en toert deze zomer langs andere grote evenementen.

"Periodes van zware regenval bederven evenementen en vanwege de hitte werd vorig jaar de Nijmeegse Vierdaagse afgelast", zegt Joris den Blanken, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. "Als we niet in actie komen tegen klimaatverandering, betekent dit voor Nederland steeds hetere zomers en hevigere regenbuien. Nu is het gemiddeld al een halve graad warmer dan vijftien jaar geleden. Dit kan de komende decennia oplopen tot een gemiddelde opwarming van bijna drie graden in de zomer. Alleen al in Nederland zullen duizenden mensen sterven door de hitte. Ook komen er meer overstromingen door heftige regens. In de winter valt er gemiddeld zelfs zeven procent meer neerslag."

In de Greenpeace-stand ontdekken bezoekers wat ze zelf kunnen doen tegen klimaatverandering. Zo kun je kiezen voor groene stroom en veel slimmer omgaan met energie. Als je bijvoorbeeld je gloeilampen vervangt door spaarlampen, kun je tot tachtig procent besparen op je verlichting. Gebruik een waterbesparende douchekop en je doucht even lekker, maar wél stukken energiezuiniger én goedkoper. We kunnen comfortabel blijven leven, terwijl we toch minder energie gebruiken.

Ook kunnen festivalgangers meer horen over de campagne `Help het klimaat niet naar de kolen'. Greenpeace protesteert tegen de plannen van energiebedrijven om klimaatverwoestende kolencentrales te bouwen. De centrales stoten een hoeveelheid CO2 uit die hoger is dan de uitstoot van alle auto's in Nederland. De klimaatdoelen die wetenschappers noodzakelijk vinden om het klimaatprobleem aan te pakken, halen we niet met de komst van kolencentrales.

De regering geeft energiebedrijven helaas alle ruimte en gaat voorbij aan onderzoek waaruit blijkt dat kolen- en kerncentrales niet nodig zijn voor de energievoorziening. Joris den Blanken: "Een energietoekomst met een hoofdrol voor groene energie en energiebesparing is mogelijk en betaalbaar. Naast de inspanningen van Nederlanders zelf, is daarvoor de inzet van energiebedrijven cruciaal. Zij moeten vandaag nog beginnen met investeren in warmtekrachtcentrales, windparken en duurzame biomassacentrales."

Noot voor de redactie,