Nederlandse Politiebond


NPB en AFMP spreken schande van de dubbele inkomsten van van Baal.

Met zijn benoeming als voorzitter van het college van bestuur bij de politieacademie vergaart oud-generaal Ad van Baal een totaal inkomen van maar liefst bijna twee ton. Daarmee is zijn inkomen enkele tienduizenden euros hoger dan het gemiddelde salaris van de ministers, hetgeen in tegenspraak lijkt met afspraken in het regeerakkoord.

Het inkomen van van Baal wordt opgebouwd door een salaris als voorzitter van minimaal 90.000 euro per jaar en een Uitkering Gewezen Militairen (UGM) van het ministerie van Defensie van ongeveer een ton per jaar. Formeel staat de oud-generaal volledig in zijn recht. Voor militairen die, zoals van Baal, onder de UGM vallen is immers een anti-cumulatiebeding van kracht. Nieuwe inkomsten leiden daarmee niet automatisch tot een korting op de UGM-uitkering. Wel dient opgemerkt te worden dat hier geen sprake is van een zelf opgebouwde pensioenvoorziening maar een van rechtswege toegekende uitkering. De hoogte van die uitkering voor top-ambtenaren is een directe verantwoordelijkheid van de minister van BZK.

Zowel NPB als AFMP vinden dat hier een norm overschreden wordt. Beiden zien het als een vorm van exorbitante zelfverrijking welke in geen verhouding staat tot het gangbare inkomen van ambtenaren binnen defensie of politie. Het is dan ook aan de minister om hier paal en perk aan te stellen.

Het inkomen van van Baal is inmiddels door de politiek opgepikt. Zowel PvdA als SP willen net als de AfMP en de NPB dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) het inkomen van de oud-militair aanpakt. In het AD zegt PvdA kamerlid Atje Kuiken daarover: Als overheid moet je het goede voorbeeld geven, maar nu geeft de overheid twee keer geld uit aan dezelfde persoon en in de vorm van een gigantisch salaris. Dat is te gek voor woorden, omdat elke politieman nog ieder dubbeltje moet omdraaien.

Gepubliceerd op 13 juli 2007 door Henri Swinkels.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.