Verslavingskliniek Smith & Jones waarschuwt voor gevaren Ritalin

13/07/2007 13:57



Smith and Jones BV



Smith & Jones, een particuliere verslavingskliniek, behandelt steeds vaker clienten die verslaafd zijn aan Ritalin, een op doktersvoorschift verkrijgbaar medicijn. Het populaire, in Amerika genoemde "Vitamin R", heeft hetzelfde effect als Speed en is goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar.

Ritalin (Methylfenidaat) is een opwekkend middel en zorgt voor soortgelijke farmacologische effecten als cocaine en amfetaminen (Speed) en wordt voornamelijk voorgeschreven om ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder) te behandelen. ADHD komt voornamelijk voor bij jonge kinderen en uit zich in een abnormaal verhoogd activiteitsniveau en concentratieproblemen.

Keith Bakker, oprichter en directeur van Smith & Jones, legt uit dat "wanneer Ritalin in kleine doseringen en onder medische begeleiding wordt gebruikt het een goed middel kan zijn voor de behandeling van ADHD. Het gevaar ontstaat wanneer het middel in hoge doseringen wordt misbruikt, het kan dan net zo verslavend zijn als Speed. Ritalin wordt steeds vaker misbruikt voor effecten als een verhoogde concentratie/focus, om langer te kunnen werken of studeren, of voor recreationale doeleinden om een gevoel van euforie te bereiken. Ook wordt het middel gebruikt door tieners met eetstoornissen; het middel vermindert namelijk de eetlust". Ritalin tabletten worden normaal gesproken oraal ingenomen, maar aangezien een versterkend effect wordt bereikt door de pillen in poedervorm op te snuiven net zoals cocaine, of te mixen met water en dit te injecteren, komen deze vormen van gebruik vaker voor. Hierdoor is de dosering vaak vele malen hoger en kan dit grote gevaren voor de gezondheid opleveren. Buiten het gevaar van het injecteren zelf (bestanddelen in het middel zijn niet in water oplosbaar en kunnen kleine bloedvaten verstoppen) kunnen hoge doseringen van het middel leiden tot onder meer zeer ernstige ademhalingsproblemen, een onregelmatige hartslag of zelfs een hartaanval, angsten, paranoia en hallucinaties. Hoewel de dood na een overdosis niet gebruikelijk is, is dit wel mogelijk en meerdere malen voorgekomen in Amerika. Bakker wil (jonge) mensen bewust maken van het gevaar van een verkeerd gebruik van Ritalin. "Ritalin is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar; on-line kun je de pillen voor minder dan dan een dollar per pil zonder recept kopen, of ze kunnen op doktersvoorschrift gehaald worden. Vaak schuilt daar ook het gevaar in; mensen denken dat het middel veilig gebruikt kan worden aangezien dokters het vaak aan jonge kinderen voorschrijven en het niet illegaal geproduceerd wordt".





http://www.smithandjones.com/