Gemeente Tilburg

13-7-2007
Aanpak verpauperde panden in binnenstad
Met nieuwe Stadsontwikkelingsmaatschappij eindelijk instrument in handen

Met als doel gezamenlijk en structureel de leegstand en verpaupering van panden en terreinen in de binnenstad tegen te gaan, richten de woningbouwcorporaties WonenBreburg, TBV Wonen en Tiwos samen met de gemeente Tilburg de Stadsontwikkelingsmaatschappij Tilburg BV op.

Het initiatief hiervoor komt vanuit WonenBreburg en de gemeente. "Daarmee hebben wij een instrument in handen om rotte plekken in de stad aan te pakken. En dat is echt hard nodig. Het negatieve effect dat leegstaande verpauperde panden of verwaarloosde terreinen op de omgeving hebben, is bijzonder groot," verklaart wethouder Hans Janssen (Economie, Grondzaken). "Al snel neemt niemand nog de moeite om de rest van de straat schoon en netjes te houden. Dat lijkt immers water naar de zee dragen. In snel tempo glijdt zo'n buurt dan verder af. Dit tij kunnen wij met de nieuwe Stadsontwikkelingsmaatschappij keren. Als college zijn wij zeer verheugd over samenwerking met de drie corporaties. Samen steken we onze nek uit voor verbetering van de stad."

Structurele aanpak
De Stadsontwikkelingsmaatschappij richt zich vooral op gevallen van verpaupering en leegstand die niet door de professionele projectontwikkelaars worden aangepakt.
Het aankopen, verbeteren en doorverkopen van panden en terreinen wordt de voornaamste taak, maar ook het bevorderen van wonen boven winkels gaat tot het takenpakket behoren. De focus ligt op het gebied binnen de ringbanen, waarbij de prioriteit ligt op het gebied binnen de Cityring. Hiervoor geldt dat het merendeel van de woningen in handen is van particuliere eigenaren waarbij op meerdere locaties sprake is van verpaupering en leegstand. Met haar aanpak hoopt de Stadsontwikkelingsmaatschappij particuliere eigenaren aan te zetten ook zelf in hun panden te investeren. Effectieve verbeteringen in het centrum hebben namelijk niet alleen een positief effect in de directe omgeving, vanwege de bijzondere functie van het stadscentrum hebben zij ook positieve effecten voor de stad als geheel.

Afzonderlijke BV
De samenwerkende partijen kiezen voor een afzonderlijke BV omdat met deze rechtsvorm gewenste organisatiekenmerken als zelfstandigheid, slagvaardigheid, zakelijkheid, aansprakelijkheid, risicobeperking en toegevoegde waarde, het beste vorm kunnen worden gegeven. De Stadsontwikkelingsmaatschappij Tilburg BV zal aanvullend op bestaande herontwikkelingsactiviteiten van gemeente en corporaties opereren. Ook snel en slagvaardig optreden van de ontwikkelingsmaatschappij bij het aankopen, verbeteren en verkopen van panden en terreinen naar de particuliere dan wel de sociale markt, is een vereiste. De maatschappij krijgt daarom een onafhankelijke directeur en onafhankelijke commissarissen.

Gemeentelijke deelneming in BV
Bij raadsbesluit is eerder een bedrag van 800.000,- beschikbaar gesteld voor het gemeentelijk aandeel is de
Stadsontwikkelingsmaatschappij. Hiervan wordt nu 200.000,- als startkapitaal beschikbaar gesteld. De drie corporaties leggen ieder een vergelijkbaar bedrag in. Omdat het hier een gemeentelijke deelneming betreft, bespreekt de raadscommissie economie het voorstel op 27 augustus a.s.