Groep Wilders


In antwoord op PVV-vragen: In België veroordeelde moordenares opgepakt vrijdag 13 juli 2007

In België veroordeelde moordenares opgepakt
Een 45-jarige vrouw die in België is veroordeeld wegens moord, is donderdag in Nederland aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van de Belgische autoriteiten. De vrouw zal haar celstraf in Nederland uitzitten.
De Nederlandse Els L. werd door de rechter in België veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor de moord op haar echtgenoot. Voordat haar straf inging vluchtte de vrouw naar Nederland, waar de Belgische autoriteiten haar niet mogen aanhouden. Ook justitie in Nederland kon in eerste instantie niets uitrichten, omdat onderlinge uitwisselingsverdragen tussen beide landen nog niet zijn geratificeerd.
Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft de Tweede Kamer donderdag gemeld dat hij inmiddels in overleg met België een oplossing heeft gevonden. De minister schrijft dat in antwoord op vragen die PVV-Kamerlid Raymond de Roon over de kwestie had gesteld. De vrouw is aangehouden op last van de officier van justitie en kan in Nederland de cel in. De veroordeelde hoeft niet naar een Belgische gevangenis, omdat Nederland geen onderdanen uitlevert om in het buitenland een straf te laten uitdienen.
België bereidt momenteel de ondertekening van een verdrag voor waardoor een daar opgelegde straf door andere landen kan worden uitgevoerd. Naar verwachting treedt het verdrag in België begin volgend jaar in werking. Dan zullen dit soort problemen zich niet meer voordoen.