Belgische Federale Overheid



13-07-2007

Studentenjob: goed om weten

Tijdens de schoolvakantie kiezen tal van jongeren voor een studentenjob. Elk jaar zijn ze met zo'n 400.000. Voor hen heeft de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een brochure klaar waarin hun rechten als jobstudent uit de doeken worden gedaan.

Deze brochure heeft tot doel alle studenten die arbeidsprestaties verrichten, en hun werkgevers, te herinneren aan de wets- en reglementsbepalingen die van belang zijn bij studentenarbeid. Zij beschrijft de inhoud van de overeenkomst voor tewerkstelling van studenten en de diverse maatregelen die de jongeren moeten beschermen. De brochure gaat ook dieper in op de gevolgen van studentenarbeid voor de sociale zekerheid of de belastingen voor de jongere of voor zijn ouders. Zoals alle werknemers zijn studenten ook blootgesteld aan risico's zoals ongevallen en ziekte. De brochure wijdt dan ook een hoofdstuk aan veiligheid en gezondheid op het werk. Zij bevat eveneens een lijst met nuttige adressen en een model van overeenkomst. Een hoofdstuk heeft het ook over studenten die zelfstandige arbeid verrichten.

We overlopen even de belangrijkste basisregels. In de eerste plaats mag een jongere slechts werken met een arbeidsovereenkomst voor studenten als hij de volle leeftijd van 15 jaar heeft bereikt en hij zijn twee eerste jaren van het secundair onderwijs heeft voltooid. Jobstudenten mogen per jaar twee periodes van 23 dagen werken. Boven deze tijdslimiet is het hun niet verboden een job te hebben maar worden wel RSZ-bijdragen geïnd volgens de werknemersregeling. En om het recht op kinderbijslag te behouden, moeten ook bepaalde voorwaarden vervuld zijn.

Op fiscaal vlak bedraagt het maximumbedrag waarboven de student niet meer als ten laste van zijn ouders (gehuwd koppel) wordt beschouwd 5
535 EUR bruto voor 2007. Voor een eenoudergezin is dit maximumbedrag 7
010 EUR bruto.

De brochure "Wegwijs in ... de studentenarbeid" (PDF, 76 p. - 898 kB) downloaden.

Meer informatie over de sociale zekerheid en de fiscale aspecten van studentenarbeid.