Eneco


ENECO Energie en NVM gaan energiebesparing bevorderen

Rotterdam/Nieuwegein, 13 juli 2007 - Huishoudens in de regio Rotterdam kunnen vanaf medio juli het energieverbruik van hun woning in kaart laten brengen en daarmee een energielabel verkrijgen. Het betreft een gezamenlijk initiatief van energiebedrijf ENECO Energie, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en energieadviesbureau EMMA.

De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten gaf vandaag, 13 juli 2007, het startsein voor de pilot. Hierbij reikte de burgemeester het eerste energielabel uit aan een Rotterdamse bewoner. Het initiatief van ENECO Energie, NVM en EMMA past geheel in de doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative, het ambitieuze klimaatprogramma, waarin de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, de milieudienst Rijnmond en Deltalinqs samenwerken om de CO2-uitstoot van Rotterdam fors terug te brengen. Burgemeester Ivo Opstelten: Deze pilot loopt vooruit op de plannen van Meer met Minder waarin energieleveranciers, marktpartijen in de gebouwde omgeving, woningcorporaties en andere betrokken partijen de overheid helpen de energiebesparingsdoelstelling te realiseren. Dit initiatief verdient navolging. Ik wil dat het Rotterdamse stadshuis het eerste Nederlandse stadhuis is met een energielabel. Voor 1 januari 2008 wil ik het op een zichtbare plek ophangen.

Energiezuinig
Met ingang van 1 januari 2008 moet iedereen in Nederland bij verkoop of verhuur van een woning een energielabel overleggen. Vergelijkbaar met het energielabel voor witgoed en autos geeft het label aan hoe energiezuinig de woning is, op een schaal van A (zeer zuinig) tot en met G (zeer inefficiënt). Aan dit label is ook een energiebesparingsadvies (EPA) gekoppeld dat aangeeft op welke punten de energiezuinigheid van de woning kan worden verbeterd.

De pilot is bedoeld om ervaring op te doen met het energielabel en meer inzicht te krijgen in mogelijke verdergaande maatregelen ter bevordering van energiebesparing. Zowel energiebedrijven als makelaars spelen een belangrijke rol bij de aanvraag van het energielabel op het moment van verkoop of verhuur van een woning. NVM en ENECO verzorgen, in samenwerking met energieadviesbureau EMMA, voor woningeigenaren het wettelijk vastgestelde energielabel.

Voldoende prikkels
NVM-voorzitter Ger Hukker: Wij staan zeer positief ten opzichte van de pilot. Verbetering van de woningen is in het belang van de bewoner. Maar het is ook van belang voor het milieu waar wij allemaal mee te maken hebben. CO2-reductie is een hot item. Het energielabel zal zeker aanzetten geven tot energiebesparing en minder CO2 realiseren. De pilot moet uitwijzen wat wij uiteindelijk kunnen besparen. Wij zullen ons tijdens deze pilot daarom zeker ook richten op de vraag of de consument voldoende wordt geprikkeld om in energiebesparing te investeren.

Consument centraal
ENECO verzorgt het energiebesparingsadvies, op basis waarvan de eigenaar zijn woning kan verbeteren en zijn maandelijkse energielasten kan verlagen. ENECO kan eigenaren tevens ondersteunen en adviseren bij het uitvoeren van energiebesparingsmaatregelen in de woning. ENECO-bestuursvoorzitter Jeroen de Haas: Energiebesparing is het ei van Columbus. Het vermindert de CO2-uitstoot en de consument bespaart er ook nog geld mee. Wij willen onze klant helpen om een aantal simpele maatregelen te nemen in zijn woning die direct voordeel opleveren. Het zijn vaak kleine drempels die moeten worden genomen, maar in een gezamenlijke aanpak met andere partijen kunnen we grote stappen maken.

Pilot in praktijk
Tijdens de pilotperiode bieden NVM-makelaars in de regio Rotterdam woningverkopers de gelegenheid hun woningen te laten certificeren. De makelaar neemt in de woning alle variabelen op die nodig zijn. ENECO en adviesbureau EMMA verzorgen het energiebesparingsadvies op basis waarvan de eigenaar zijn woning kan verbeteren en zijn maandelijkse energielasten kan verlagen. Daarbij kunnen zij een kant-en-klaar pakket aan energiebesparende maatregelen nemen die direct voordeel opleveren, zoals: dakisolatie, dubbel glas, hoogrendementsketels, maar ook installatie van zonnepanelen of een warmtepomp. Tot slot kan ENECO de klant ondersteunen bij het daadwerkelijk uitvoeren van de maatregelen. Hiervoor zijn scherpe prijsafspraken gemaakt met kwalitatief goede uitvoerders.

Het nemen van één of meerdere maatregelen leidt tot een lager energieverbruik en dus een hoger energielabel. Dit geeft een aantrekkelijke meerwaarde aan de woning, zorgt voor lagere energielasten en draagt bij aan de doelstelling van Rotterdam om de CO2-uitstoot fors terug te dringen.