SP Tilburg


Eindelijk aanpak verpauperende panden

13-07-2007 * De gemeente en de woningbouwcorporaties beginnen een Stadsontwikkelingsmaatschappij om verpauperende panden in Tilburg op te knappen. SP fractievoorzitter Van den Hout: "Heel mooi, en hoog tijd ook. Het is namelijk al meer dan twee jaar geleden dat de raad een SP-motie met die strekking aannam".

In mei 2005 deed de SP fractie een voorstel om leegstaande en verloederende panden in de Tilburgse binnenstad aan te pakken. Dat voorstel werd door de raad overgenomen, maar het college deed er verder niets mee. In oktober van dat jaar kraakte ROOD (SP jongeren) een krot aan het Piusplein om sloop daarvan af te dwingen en het college te bewegen eindelijk werk te maken van het SP-voorstel tegen verloedering.

In oktober 2005 stelde wethouder Aarts (CDA) in reactie op de kraak door de ROOD-jongeren dat er binnen een half jaar gebouwd zou gaan worden op de plek van de leegstaande panden aan het Piusplein. Pas in juni van 2007 is een begin gemaakt met de sloop. Van den Hout: "Het is juist deze stroperigheid die aangepakt moet worden. Daarom is het ook goed dat de Stadsontwikkelingsmaatschappij enigszins los van de gemeente komt te staan. Ik hoop dat dat de snelheid bevordert, maar de tijd zal dat moeten leren". Dat de gemeente het initiatief om het bedrijf nu ook werkelijk op te richten alsnog claimt is volgens de SP hoopgevend: "We zijn 't wel gewend dat SP-initiatieven na een jaar of twee in de kast te hebben gelegen door de gemeente als nieuw idee worden gepresenteerd. Maar het is goed dat zij zich hiervoor nu ook verantwoordelijk voelen, en we zijn benieuwd naar de eerste werkzaamheden van de Stadsontwikkelingsmaatschappij".

Zie ook:

* Dossier Volkshuisvesting

* www.tilburg.sp.nl