ID&T


Black artist special:

DJ Vince

Tekst: Onno Schram

Stel je voor: 1992, je woont in Helmond en je komt terug van vakantie. Eenmaal thuis zegt je vader tegen je: Ik heb wat voor je gekocht, kun je er wat mee? Het blijken twee draaitafels en een mixer te zijn. Het overkwam Patrick Vincent, die sindsdien door het leven ging als DJ Vince. Zijn hilarische reactie: Tja, ik zal het maar proberen Tot op de dag van vandaag mogen wij meneer Vincent danken op onze blote knietjes, want het bleek een gouden ingeving van zijn vader. DJ Vince bleek wel degelijk wat te kunnen met dj-gear.

Vince begint samen met zijn vriend DJ Ernesto platen te kopen en kijkt de trucjes af van DJ Gizmo en Darkraver. Laatstgenoemde gaat later een belangrijke rol spelen in de doorbraak van de Brabander, maar daar kan Patrick op dat moment alleen nog maar van dromen. Hij wordt halverwege de jaren 90 door DJ Paul gevraagd om op een groot feest te draaien en is vaak terug te zien in hardcoretempel Carte Blanche te Weert. Maar terug naar Darkraver.

Vince gaat steeds meer met de uitvinder van de term hakkûh op pad en gaat tussen het feesten, Playstationnen en afteren door ook zo af en toe in de studio zitten. Het eerste gevolg van deze studiosessies is baanbrekend in de hardcore. Intelligent Hardcore (al doen de lyrics anders vermoeden) is het resultaat van een regenachtige zondagmiddag, maar slaat in als een clusterbom. In een periode dat hardcore sneller, harder en bijna onhakbaar wordt, komt op het legendarische Babyboom Records dit muzikale standbeeld uit, dat het tempo fors terugbrengt. Het blijkt een briljante move: de newstyle doet zijn intrede in de hardcore en ontketent de broodnodige revolutie in het genre. De opvolger Thunderground ( gebaseerd op Robert Armanis Hit Hard-sound) groeit uit tot een van de grootste klassiekers die we anno 2007 kennen.

Maar Vince doet meer dan hangen met Steve. Hij gaat deel uit maken van de Shadowlands Terrorists, en wordt één van de sterren van de zeer populaire Shadowlands partys. Zijn reputatie neemt grootse vormen aan, niet in de laatste plaats door zijn uitmuntende scratch-skills. Het levert hem de bijnaam Scratchmaster Vince op, al zegt hij zelf bescheiden: Ik ben een hardcore-dj die ook een beetje scratcht. De Shadowlands Terrorists (met verder namen als de dan nog totaal onbekende djs Zany, J.D.A. en MC Syco) droppen de ene na de andere hit, met als absoluut hoogtepunt Shadowlands Anthem; een track die iedere liefhebber van harde dance wel kan dromen. De tekst Okay partypeople, its partykickin time laat geen keel ongeschonden: de rest van de tekst wordt volmondig door elke zaal meegeschreeuwd.

De hardcore valt eind jaren 90 fors terug, maar Vince blijft geloven in de scene. En passant brengt hij samen met DJ Zany de monsterhit More Bazz uit, die tegenwoordig via het internet een van de meest gewilde vinyls is geworden en met grote regelmaat voor meer dan 100 (!) van de hand gaat. Patrick wordt tot op de dag van vandaag gelauwerd om zijn set op HouseQlassics 2005 in de Heineken Music Hall
- waar hij laat zien één van de beste oldschool-djs van Nederland te zijn in het hardere segment - en sluit een jaar later Qlimax op formidabele wijze af. Hij groeit uit tot één van de absolute helden uit de Masters of Hardcore-stal, wat beloond wordt op 31 maart 2007, waar hij in zijn Beursgebouw het stralende middelpunt is tijdens DJ Vince tegen de rest. Een chaotisch weekend overigens, want de dag vóór het feest bevalt zijn vrouw ook nog eens van Vince eerste zoon: Jeremy.

Hét hoogtepunt van zijn zeer indrukwekkende palmares zal echter zijn optreden worden op Sensation Black. Bij de bekendmaking van de line-up wordt laaiend enthousiast gereageerd op de naam van DJ Vince, én het feit dat hij een speciale early rave-set zal neerzetten. Als er namelijk één dj is die deze stijl tot in zijn vingertoppen beheerst, is het de Helmonder wel. Het kan dan ook niet anders of Vince optreden zal de Amsterdam ArenA op ongekende wijze laten terugkeren naar die goeie ouwe tijd: de jaren 90.

Geplaatst op: 13-07-2007