Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 173

datum: 13 juli 2007

Partijen sluiten ruim 40 overeenkomsten

Conferentie Stad zoekt Boer groot succes

De oogst van de conferentie Stad zoekt Boer bestaat uit ruim 40 overeenkomsten, veel energie en nieuwe contacten tussen nieuwe partijen. Ruim 160 vertegenwoordigers uit de polder, boeren, overheden, kennisinstituten en bedrijfsleven zorgden op 11 juli voor een klinkend Akkoord van Amersfoort. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gerda Verburg, nam het akkoord 'vol trots' in ontvangst van wethouder Hans van Daalen. De minister betitelde de conferentie als 'een vernieuwende, voorwaartse stap in het streven om stad en platteland elkaar te laten vinden en geheel in lijn met de ideeën van het kabinet.'

Deelnemers aan de conferentie waren zeer te spreken over de rijke vertegenwoordiging van de vele partijen die bijdragen leverden aan de relatie tussen stad en platteland. Dat mag onder meer blijken uit de ruim 40 matches die notaris Veldhuizen kon bezegelen. De meeste overeenkomsten werden door 3 of meer partijen ondertekend hetgeen aangeeft dat de speeddating prima functioneerde.

Ruim 40 overeenkomsten

De deelnemers hebben ruim 40 overeenkomsten gesloten van uiteenlopende aard en omvang. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over: . een schaapskudde voor het gebied tussen gemeenten, waterschap, de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), Landschapsbeheer Utrecht, Natuurmonumenten en stichting Het Utrechts Landschap; . slootbeheer tussen waterschap en boeren;
. proef voor de verwerking van kroos tot krachtvoer met een bijdrage van E15.000 door het waterschap tussen de Animal Science group en het waterschap; . plannen voor onder meer verblijfsrecreatie tussen de Agrarische Natuurvereniging A&E,

Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV)/Nationaal Landschap en Utrecht Toerisme en Recreatie; . een businessplan voor het Regionale Innovatiecentrum tussen gemeente Amersfoort en Bunschoten, Stichting Educatief Platteland, Coöperatie Stadteland, Eemlandhoeve, universiteit van Wageningen, SVGV, waterschap, provincie Utrecht, Twijnstra Gudde en Adviesbureau BMC; . 'wandelende kunstwerk' tussen de polderwachter en Urban Wijland; . een sponsorveiling van landschapselementen en uitzichten tussen Landschapsfonds Eem en Vallei, SVGV en Intens; . de ontwikkeling van een landschapshuis tussen SVGV, Eemlandhoeve, Stichting Educatief Platteland, Agrarische Natuurvereniging A&E en bezoekerscentrum Hertog Reijnout; . over woon/zorglocaties tussen Abrona Sherpa, Amant, Symfora, Amerpoort, Agis en de Utrechtse Zorgboeren; . een gezamenlijke boeren masterclass tijdens de week van de smaak door De Kamers en het Streek&Smaak Verbond; . kennisuitwisseling tussen de universiteit van Wageningen, Agrarische Natuurvereniging A&E en Adviesbureau Natuurlijk; . onderzoek voor de Kloostertuin aan de Laak tussen gemeente Amersfoort, De Kamers, Eemlandhoeve, ontwikkelingsbedrijf Vathorst, Adviesbureau INBO, Stichting Omtrek van Amersfoort, het ministerie van LNV, Agis, en Abrona; . educatief project over wijk en omgeving met een bijdrage van E10.000 door Portaal tussen Stichting Educatief platteland en het Landschapsfonds; . aanleg van klompenpaden tussen Eemfors en het Landschapsfonds.

Innovatiegroepen
Hoe snel kunnen de dingen gaan! Een half jaar geleden is de provincie Utrecht gestart met het project 'Innovatiegroepen Arkemheen Eemland' die een belangrijke bijdrage aan de conferentie hebben geleverd. Zo zijn er 10 kansrijke ideeën gepresenteerd.

Organisatie
De gemeente Amersfoort en het Nationaal Landschap Arkemheen Eemland waren initiatiefnemer van de conferentie De organisatie van de conferentie was in handen van Adviesbureau BMC, Eemlandhoeve, Mensenland en de Ontmoeting.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl.

---- --