Gemeente Zandvoort


Zandvoort wil inwoners 30 minuten laten bewegen (13 juli 2007)

Met de overhandiging van het oranje plaatsnaambord met daarop de tekst 'Zandvoort beweegt' is de landelijke campagne '30minutenbewegen' ook in Zandvoort van start gegaan. Wethouder Gert Toonen (Sport) kreeg het bord uit handen van Steffen van der Pol van Sportservice Heemstede-Zandvoort. Hij beloofde dat het bord een mooie plek krijgt in de gemeente. Doel van de campagne '30minutenbewegen' is om mensen aan te moedigen in beweging te komen voor een gezonder en actiever bestaan.

De campagne
Vorige maand is de nieuwe nationale campagne '30minutenbewegen' gestart. Met deze campagne wordt elke Nederlander aangemoedigd de komende jaren in beweging te komen voor een gezonder en actiever bestaan. Voor de jeugd geldt zelfs tweemaal 30 minuten bewegen. De campagne 30minutenbewegen wordt door het Nederlands Instituut voor Sport en bewegen (NISB) uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

Te weinig
De helft van de Nederlanders beweegt te weinig. Veel van hen hebben te kampen met overgewicht. Uiteindelijk kan dit ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. '30minutenbewegen' is er om Nederlanders te laten zien dat een kleine investering in tijd een groot verschil kan maken in de gezondheidstoestand. Bewegen is bovendien een verrijking van het dagelijkse leven. Het is zelfs 'in' om een gezonde en sportieve levensstijl te hebben.

Doen en denken
Helaas is de kloof tussen denken en doen nog groot. Stimulering vanuit de eigen omgeving blijkt het beste te werken. Daarom sluit '30minutenbewegen' aan op initiatieven op lokaal en regionaal niveau. Meerdere provinciale en gemeentelijke partijen en organisaties hebben nu al aangegeven mee te zullen werken. Voor de gemeenten Heemstede en Zandvoort geldt dat zij beide gebruikmaken van de diensten van Sportservice Heemstede-Zandvoort. Sportservice Heemstede-Zandvoort heeft als doel de inwoners van beide gemeenten meer aan het sporten te krijgen en te houden.

30 minuten bewegen in Zandvoort
In de gemeente Zandvoort zal in september gestart worden met het Nordic Walken voor de doelgroep 55 jaar en ouder in samenwerking met de ANBO. Maar ook de beweegactiviteiten in de sportzaal van de Oranje Nassau School, zullen voor deze groep senioren weer gaan draaien. Voor jongeren tot 18 jaar geldt dat zij in totaal een uur per dag moeten bewegen. Dus twee keer zoveel als volwassenen. Vandaar de naam dubbel 30! Voor de basisschool jeugd in Zandvoort zal wederom gestart worden met een nieuw JeugdSportPas seizoen. Daarnaast zal in september voor het basis- en voorgezet onderwijs in Zandvoort het startschot gegeven worden voor een project tegen overgewicht. Met als doel het bevorderen van een gezonde leefstijl bij kinderen en jongeren om overgewicht te reduceren en bewegingsarmoede tegen te gaan.

Meer informatie
En dat is nog maar een kleine greep uit het aanbod in Zandvoort. Wat dacht u van de sportverenigingen en andere lokale welzijnsorganisaties die u allemaal van dienst kunnen zijn om sportief actief te zijn en te blijven. Voor alle locale sportaanbieder bij u in de buurt kunt u kijken op de website - kik hier.

Extra aandacht
De campagne zal speciale aandacht hebben voor die groepen Nederlanders die achterblijven met bewegen: zoals vmbo-ers, 50-plussers, werkenden en chronisch zieken. Daarmee is '30minutenbewegen' van deze tijd: de beweegcampagne van én voor ons allemaal.

Speciale site
Voor meer informatie over de campagne '30minutenbewegen' kunt u terecht op de website www.30minutenbewegen.nl . Wenst u meer informatie over de projecten en sportieve activiteiten in de gemeente Zandvoort, neemt u dan contact op met Steffen van der Pol, Sportservice Heemstede-Zandvoort, tel 023-5740116 of mail naar Steffen.