Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Reizigers blijven tevreden over NS
Treinreizigers blijven tevreden over het reizen met NS. In het tweede kwartaal van 2007 gaf 69% een 7 of hoger. Een jaar eerder was dat 70%. Het klantoordeel is daarmee stabiel terug op het niveau van het jaar 2000. Nog steeds zijn de reizigers echter ontevreden over het op tijd rijden.

Dat blijkt uit het klanttevredenheidsonderzoek dat NS en de consumentenorganisaties in het openbaar vervoer laten uitvoeren. Treinreizigers zijn vooral tevreden over de sociale veiligheid en de kans op een zitplaats. Over de informatie bij ontregelingen is slechts 49% tevreden. Grootste probleem is nog steeds het op tijd rijden. Het aandeel reizigers dat daarover tevreden is nam toe tot 43%.

Reizigers lopen dan ook nog te vaak vertraging op. Het is nu ruim een half jaar geleden dat NS de opzet van de dienstregeling drastisch veranderde, maar dat heeft niet geleid tot een stijging van de punctualiteit. Het klantoordeel ligt nu ongeveer op hetzelfde peil als in de eerste helft van het jaar 2000. Vanaf eind 2000 nam het aantal vertragingen sterk toe, en waren de reizigers steeds minder tevreden. Vanaf 2003 is de punctualiteit en het klantoordeel weer gestegen. De laatste jaren zit er echter weinig verbetering meer in.

De consumentenorganisaties in het LOCOV vinden dat de vertragingen voor de reizigers verder moeten worden teruggedrongen. Daartoe zijn meer inspanningen nodig om vertragingen te voorkomen, en om de gevolgen van vertragingen voor reizigers te beperken. Het gaat erom dat de reiziger op tijd aankomt. Om dat te bereiken moeten niet alleen de treinen op tijd rijden, maar is het ook belangrijk dat aansluitingen gehaald worden en dat de informatievoorziening goed is.

De volgende Consumentenorganisaties zijn vertegenwoordigd in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (LOCOV): ANWB, Consumentenbond, CG-Raad (Chronisch zieken en Gehandicapten Raad), Fietsersbond, Landelijke Studentenvakbond, samenwerkende ouderenorganisaties CSO en Reizigersvereniging ROVER. Pagina geplaatst: 13 juli 2007