Nederlandse Yukos bedrijven winnen opnieuw belangrijke rechtzaak

13/07/2007 15:45



Yukos Finance B.V.



Persbericht

Nederlandse Yukos bedrijven winnen opnieuw belangrijke rechtszaak in Nederland Russische curator heeft geen recht op aandeelbewijs in Slowaakse oliepijplijn

Amsterdam, vrijdag 13 juli 2007 - Een Nederlandse dochteronderneming van Yukos, Yukos Finance B.V., is gisteren door het Gerechtshof in Amsterdam opnieuw in het gelijk gesteld.

Het hoger beroep, dat was ingesteld door de door de Russische curator van Yukos, Eudard Rebgun, zogenaamd benoemde bestuurders van Yukos Finance BV, werd daarmee afgewezen.

Het vonnis van het Amsterdamse Hof betekent dat het Nederlandse administratiekantoor van Yukos Finance, TMF Management B.V., het aandeelbewijs van Transpetrol niet hoeft af te geven aan de door Rebgun aangestelde bestuurders van Yukos Finance. Transpetrol is een Slowaakse vennootschap die eigenaar is van een oliepijplijn in Slowakije.

Volgens het Hof is er nog teveel onduidelijkheid over de vraag of de benoeming van deze bestuurders wel rechtsgeldig is. De vraag naar die rechtsgeldigheid is onderwerp van een bodemprocedure bij de Rechtbank te Amsterdam.

Daarnaast meende het Hof dat geen sprake is van een spoedeisend belang voor de vermeende vertegenwoordigers van Yukos Finance om het aandeelbewijs op te eisen. Het Hof stelde in zijn arrest vast dat er inmiddels sprake is van een overschot in het Russische faillissement van Yukos van 3 miljard euro. Daarom kan een eventuele verkoop van het Transpetrol aandeel ten behoeve van de crediteuren ook geen spoedeisend belang opleveren.

Claire Davidson, woordvoerster van Yukos Finance B.V.: "Yukos Finance blijft van mening dat Rebgun het management van Yukos Finance niet kan vervangen omdat het faillissement van Yukos en de benoeming van Rebgun in Nederland niet erkend worden.

Naar Nederlands recht is het in de eerste plaats zo dat bezittingen van een Nederlands bedrijf, zoals de aandelen Yukos Finance, niet in een buitenlands faillissement vallen. In de tweede plaats gaat het hier om een nepfaillissement dat het gevolg is van talloze schendingen van de rechten van Yukos door de Russische Federatie. Omdat de aandelen van Yukos Finance buiten het Russische faillissement vallen, kán Rebgun deze natuurlijk ook helemaal niet verkopen."

Davidson vervolgt: "Deze uitspraak is in lijn met een uitspraak van het Hof van 24 mei 2007. Rebgun zegt op zijn website dat die uitspraak zou bevestigen dat hij de enige vertegenwoordiger van Yukos in Nederland is. Dat is dus onjuist. Het is gewoon niet waar, en bovendien doet hij geen recht aan de uitspraak van het Hof. Het vonnis van 24 mei was, net als het vonnis van gisteren, zeer helder: de rechtsgeldigheid van de vervanging door Rebgun van het bestuur van Yukos Finance moet in een bodemprocedure vastgesteld worden. In deze bodemprocedure, die inmiddels voor de Rechtbank in Amsterdam aanhangig is, vonden gisteren pleidooien plaats."