Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief Kenmerk: 2060719730 Ons kenmerk W&B/B&K/07/23524 Datum 13 juli 2007 Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Fritsma

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Fritsma (PVV) over het vanuit Marokko plegen van bijstandsfraude.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

2060719730

Vragen van het lid Fritsma (PVV) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het vanuit Marokko plegen van bijstandsfraude. (Ingezonden 2 juli 2007)

Vraag 1:
Heeft u kennisgenomen van het bericht "Bijstandsfraude Marokkaans parlementslid"? 1)

Antwoord op vraag 1:
Ja. Ik heb kennisgenomen van de betreffende uitzending op 27 juni jl.

Vraag 2:

Ons kenmerk W&B/B&K/07/23524

Hoe is het mogelijk dat een Marokkaanse parlementariër, die in Marokko woont en werkt, jarenlang een Nederlandse bijstandsuitkering heeft gekregen? Wie heeft, met andere woorden, zitten slapen?

Antwoord op vraag 2:
Op diverse momenten worden van belanghebbenden standaard onder meer de woonadres gegevens geverifieerd met het GBA. Zowel bij de aanvraag om bijstand als bij tussentijdse heronderzoeken is gecheckt of betrokkene in het GBA stond ingeschreven op het adres in Utrecht waar hij bijstand ontving. In alle gevallen bleek dit zo te zijn. Betrokkene ondertekende naast zijn aanvraag- en hercontroleformulier ook zijn maandelijkse formulieren, waarop hij steeds aangaf op dat adres zijn hoofdverblijf te hebben. De gemeente Utrecht mocht er dus van uitgaan dat betrokkene zijn hoofdverblijf in Utrecht had. Nadat de gemeente er op attent was gemaakt dat betrokkene vaak buiten Utrecht verbleef, is geconstateerd dat betrokkene onjuiste informatie opgaf. Sindsdien doet de gemeente Utrecht er alles aan om deze fraudezaak stevig aan te pakken.

Vraag 3:
Deelt u de mening dat dit bericht bewijst dat zeer onzorgvuldig met belastinggeld wordt omgegaan en dat de fraudebestrijding bij sociale diensten onder de maat is?

Antwoord op vraag 3:
Uit het evaluatie onderzoek `De WWB gewogen: Gemeenten aan het woord' (24 mei 2007), dat onlangs aan de Kamer is aangeboden blijkt dat de WWB een impuls heeft gegeven aan handhaving. Geconstateerd is dat de afgelopen jaren onder de WWB de aandacht van gemeenten voor handhaving is toegenomen. De meeste gemeenten hebben onder de WWB juist fors inzet als het gaat om handhaving aan de poort, wordt er meer gedaan aan heldere voorlichting met betrekking tot rechten en plichten en is het sanctiebeleid aangescherpt. Met uw opvatting dat zeer onzorgvuldig met belastinggeld wordt omgegaan en fraudebestrijding bij sociale diensten onder de maat is, ben ik het dan ook absoluut mee oneens.

Vraag 4:
Kunt u garanderen dat de Marokkaanse politicus in kwestie, het ten onrechte ontvangen geld tot op de laatste cent terugbetaalt en vanwege de gepleegde fraude zal worden vervolgd?

Antwoord op vraag 4:

---

Ons kenmerk W&B/B&K/07/23524

De gemeente Utrecht is als voormalige uitkeringsinstantie belanghebbende in deze zaak en heeft beslag laten leggen op de inkomsten van meneer A. Op het door u gewenste resultaat kan ik geen invloed uitoefenen. Ook op uw vraag of ik wil bevorderen dat de heer A. zal worden vervolgd, moet ik u meedelen dat dit niet behoort tot mijn competentie. Het OM is immers autonoom in het besluiten over het al dan niet instellen van een vervolging. Op 17 april jl. heeft de hoofdofficier van Justitie de gemeente Utrecht laten weten het dossier met alle mogelijke voortvarendheid op te pakken.

Vraag 5:
Kunt u garanderen dat bijstandsgerechtigden, die niet (meer) staan ingeschreven in een Nederlandse gemeente, ook geen bijstand ontvangen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op vraag 5:
In hoofdstuk 5 Uitvoering WWB is in artikel 40 WWB het woonplaats beginsel geregeld om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering. Ditzelfde artikel regelt de nadere voorwaarden indien belanghebbende geen adres heeft als bedoeld in artikel 1 van de Wet gemeenschappelijke basisadministratie persoonsgegevens. In het kader van de verantwoordelijkheidsverdeling WWB zijn de gemeenten primair verantwoordelijk voor de invulling van het beleid en uitvoering. Binnen de context van de verantwoordelijkheidsverdeling ben ik er in algemene zin van overtuigd dat de gemeenten de wet op rechtmatige wijze uitvoeren. Zie ook mijn antwoord op vraag 2. inzake de procedures die gevolgd worden bij de aanvraag en tijdens de bijstandsuitkering.

Vraag 6:
Kunt u er voorts voor zorgen dat met adrescontroles actiever wordt gecontroleerd of allochtonen daadwerkelijk, dus niet alleen op papier, in Nederland wonen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op vraag 6:
Bij vraag 5. heb ik aangegeven dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de WWB. Uit het recent evaluatie-onderzoek `De WWB gewogen: Gemeenten aan het woord' (24 mei 2007), blijkt dat steeds vaker aan de poort wordt gecontroleerd. Door middel van risicoanalyses wordt veelal gericht huisbezoek afgelegd. Ook verrichten veel gemeenten zogenaamde themacontroles. Hierdoor wordt onder andere steeds intensiever gecontroleerd op woonadresfraude.


---

Ons kenmerk W&B/B&K/07/23524

Vraag 7:
Kunt u garanderen dat de Marokkaanse autoriteiten zonder problemen meewerken aan Nederlandse fraude-onderzoeken?

Antwoord vraag 7:
Met de Marokkaanse overheid is een verdrag betreffende sociale zekerheid inclusief Administratief Akkoord gesloten. Dit verdrag maakt verificatie van de rechtmatigheid van bijstandsuitkeringen mogelijk. Het UWV/IBF heeft in de uitzending aangegeven dat zij alle benodigde informatie uit openbare registers van Marokko ontvangen. In het AO Handhaving van 28 maart jl. heb ik de Kamer gemeld dat de medewerking van Marokko bij de fraudebestrijding door de Nederlandse diensten als goed wordt geclassificeerd.


1)
http://www.eenvandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2&sid=32202 &nav=32204,32203,32202,32199,0


---