Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM, 13 juli 2007

Mensen gedupeerd door skimmen

ROOSENDAAL: In de afgelopen weken heeft de politie een twintigtal aangiften opgenomen van oplichting. De gedupeerden hebben gepind bij een pinautomaat aan de Markt. Hier zijn de gegevens van de bankpassen gekopieerd met behulp van het zogenaamde skimmen. Met deze gegevens zijn bedragen van de rekeningen van aangevers afgeschreven. Een speciaal fraudeteam van de bank en de politie doen onderzoek naar de oplichting.

Over skimmen
Skimmen is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van PIN-pasgegevens.
Daarvoor bewerken criminelen van tevoren de PIN-automaat. De manier waarop dat gebeurt valt bijna niet op. Hierdoor heeft de argeloze klant die een transactie verricht niets in de gaten en merkt ook niet dat zijn of haar gegevens gekopieerd worden. Door een geïnstalleerde minuscule camera of over de schouder mee te kijken tijdens het intoetsen van de PIN-code, bemachtigen de criminelen ook de bijbehorende code. Later wordt de pas dan nagemaakt en kan mét behulp van de PIN-code geld van de betreffende rekening opgenomen worden.

Om dit soort fraude is eenvoudig voorkomen door altijd de hand boven het toetsenbord te houden tijdens het invoeren van de PIN-code. Dat geldt zowel voor geldopnames bij geldautomaten, als bij het elektronisch betalen in bijvoorbeeld winkels en horecagelegenheden. Verder is het belangrijk dat de pinner zich niet laat afleiden en andere mensen op afstand houdt. Bij afwijkende patronen bij een PIN- of geldautomaat is het advies om direct contact op te nemen met de betreffende bank of bedrijf en de politie (0900 - 8844)

Man aangehouden voor rijden onder invloed

BERGEN OP ZOOM: De politie hield op donderdagmiddag een 62-jarige man uit Bergen op Zoom aan op de Wattweg. De automobilist was tegen een lantaarnpaal aangereden. Hij bleek teveel te hebben gedronken en is aangehouden. Op het politiebureau bleek uit een ademanalyse een uitslag van 980 ug/l. De man kreeg een rijverbod van 12 uur en zijn rijbewijs is ingevorderd. Er zal proces-verbaal tegen hem worden opgemaakt.

Twee mannen aangehouden voor drugshandel

ROOSENDAAL: De politie hield op donderdagmiddag twee personen aan voor drugshandel. De politie doorzocht onder toezicht van de Rechter-commissaris een pand aan de Brugstraat. Dit werd gedaan n.a.v. de aanhouding van twee drugstoeristen eerder die dag. Zij verklaarden de drugs te hebben gekocht bij het betreffende pand. De politie trof in het pand bijna 1200 gram wiet, 100 gram hasj en enkele grammen amfetamine aan. Ook werd er een geldbedrag in beslag genomen. Een 22-jarige man en een 25-jarige man, beiden uit Roosendaal, zijn aangehouden. Het gaat om de huurder van het pand en een man die op het moment van de zoeking in het pand aanwezig was eb ervan wordt verdacht medeplichtig te zijn aan de drugshandel. Beiden zijn verhoord en in verzekering gesteld.

Beschonken automobilist aangehouden na aanrijding

ROOSENDAAL: Op donderdagavond gebeurde er omstreeks 19.30 uur een ongeval op de kruising tussen de Spoorstraat en de Lyceumlaan. Een 28-jarige man uit Roosendaal reed met zijn auto over de Spoorstraat richting de Brugstraat, toen er een 23-jarige meisje overstak. Er ontstond een aanrijding, waarbij de auto de fietser schepte. Het meisje uit Roosendaal is met een hersenschudding, een hoofd- en een beenwond in het ziekenhuis opgenomen te observatie. De 28-jarige man bleek onder invloed van alcohol. De uitslag van de ademanalyse bedroeg 1025 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 13 uur en het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Inbraak in supermarkt

HOOGERHEIDE: Tussen donderdagavond en vrijdag 04.00 uur is er ingebroken in een supermarkt aan de Raadhuisstraat. De daders vernielden een ruit en namen een hoeveelheid rookwaar weg. De politie heeft aangifte opgenomen van de gedupeerde en stelt een sporenonderzoek in.

Man aangehouden voor niet voldoen aan vordering

ROOSENDAAL: De politie hield op vrijdag omstreek 04.00 uur een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan. De man was aan de Champetterberg meerdere keren bij de woning van zijn ex geweest en was erg vervelend en luidruchtig. De politie was al bij de woning geweest om de man weg te sturen, maar hij bleef terugkeren. Hierop is hij aangehouden en na verhoor op vrijdagochtend weer in vrijheid gesteld. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Auteur: Inge Rijgersberg