ABVAKABO FNV

Onderhandelingen voor gemeente-cao hervat

Op 13 juni jongstleden presenteerde de werkgever plotseling een eindbod. Dat werd door de actieve leden van de bonden afgewezen. De werkgevers zijn nu in gegaan op onze oproep het overleg te hervatten.

De afgelopen weken heeft tot twee keer toe informeel overleg plaatsgevonden. Het resultaat was dat wij de VNG zover hebben gekregen het eindbod van tafel te halen en dat het zinvol is de onderhandelingen te hervatten. Donderdag 12 juli is er weer langdurig onderhandeld. We zijn elkaar op tal van punten genaderd, maar er is geen onderhandelaarsakkoord bereikt.

Wat zijn de geschilpunten?

In de onderhandelingen zijn we geindigd bij een loonstijging van 4,4% en een stijging van de eindejaarsuitkering van 2% in een cao-looptijd van 2 jaar; dit is gemiddeld 3,2% per jaar (4,4% + 2% = 6,4 : 2 jaar). Als onderhandelaars vinden we dit acceptabel, als er in het totale pakket een aantal verbeteringen zit 뫩n verder geen verslechteringen. Op veel onderwerpen hebben we dat kunnen realiseren, maar op drie dus niet. Deze onderwerpen zijn: een goed vangnet voor de gedeeltelijk arbeidsongeschikten, de wens van de VNG om de 40-urige werkweek zonder overleg met de or individuele werknemers overeen te komen, en de door ons gewenste compensatie van een netto-nadeel in het overgangsrecht FLO.

In augustus verder

Deze onderwerpen wegen voor ons zwaar. Dat is de reden dat we op de 12e uiteindelijk niet tot een akkoord zijn gekomen. Nog niet alle oplossingen zijn in beeld gekomen en uitonderhandeld, en daarom zetten we het overleg later voort. In verband met de vakanties zal dat eind augustus plaatsvinden.

In onze nieuwsbrief van 16 juli 2007 leest u waar nog problemen zitten en wat we tot nu toe bereikt hebben.