Intel sluit zich aan bij One Laptop Per Child

Kontich, 13 juli 2007 - Intel en de organisatie One Laptop Per Child (OLPC) gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat ontwikkelingslanden kunnen profiteren van de voordelen van technologie. In het kader van deze overeenkomst zullen Intel en OLPC onder andere samenwerken op het gebied van technologie en educatieve content. Intel wordt tevens lid van de board van OLPC.

OLPC is een non-profitorganisatie die zich tot doel heeft gesteld om de armste kinderen in de meest afgelegen gebieden ter wereld nieuwe onderwijsmogelijkheden te bieden door hen te voorzien van een goedkope, stevige laptop met netwerkmogelijkheden.

"Intel, wereldleider op het gebied van technologie, treedt toe tot de board van OLPC om kinderen overal ter wereld te helpen. Deze samenwerking met Intel betekent dat het grootst mogelijke aantal laptops bij kinderen zal komen", zegt Nicholas Negroponte, oprichter van One Laptop Per Child.

"De toetreding tot de OLPC is een voorbeeld van ons - inmiddels al 20-jarige - toewijding aan onderwijs. Wij geloven dat technologie een belangrijke rol speelt als het erom gaat kinderen over de hele wereld te laten profiteren van de kansen van de 21e eeuw", zegt Paul Otellini, CEO van Intel

Intel investeert jaarlijks ruim $100 miljoen in meer dan 50 landen om onderwijs te stimuleren, onder andere via de Intel Foundation. Ook ontwikkelt het bedrijf producten voor educatieve doeleinden. Intels focus op ontwikkelingslanden maakt deel uit van het Intel World Ahead-programma, een uitgebreid programma dat iedereen, overal ter wereld toegang moet verschaffen tot technologie.

Over One Laptop Per Child

One Laptop Per Child (OLPC) is een non-profit organisatie die is opgericht om laptops te ontwerpen, te produceren en te distribueren die voordelig genoeg zijn om ieder kind ter wereld toegang te geven tot kennis en moderne onderwijsvormen. De laptops zullen verkocht worden aan regeringen en vervolgens worden uitgedeeld aan kinderen, op basis van één laptop per kind. Het gaat om robuuste laptops die gebaseerd zijn op Linux en die zo energiezuinig zijn dat met een handgenerator voldoende stroom opgewekt kan worden om met het toestel te werken. Via gedeelde netwerkconnecties kunnen vele laptops via één verbinding Internettoegang hebben.

OLPC is gebaseerd op de constructionistische leertheorieën van onder andere Symour Papert en Alan Kay, evenals op de principes in Nicholas Negroponte's 'Being Digital'. Constructionisme is een wetenschappelijke theorie die stelt dat leerlingen beter leren wanneer ze daarbij zelf actief iets creëren. Onder andere de volgende bedrijven zijn lid van OLPC: AMD, Brightstar, Chi Lin, eBay, Google, Intel, Marvell, News Corporation, Nortel Networks, Quanta Computer, Red Hat en SES Astra.