Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuwe auto's op gas goedkoper

13-07-2007

Nieuwe personenauto's op aardgas of lpg worden goedkoper. Dit komt doordat de koper minder aanschafbelasting hoeft te betalen dankzij een gunstiger energielabel. Via de aanschafbelasting, de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) wil de overheid de aanschaf van zuinige personenauto's stimuleren en daarmee het aandeel zuinige personenauto's vergroten. Dus hoe zuiniger de auto, hoe lager de BPM.

Aardgasauto's stoten 20 procent minder CO2 uit dan vergelijkbare benzine-auto's, lpg-auto's ongeveer 10 procent. Deze auto's krijgen een gunstiger energielabel.

Gunstiger energielabel
Alle modellen nieuwe personenauto's die in Nederland te koop worden aangeboden, hebben een energielabel. Op dit label wordt met een letter A tot en met G aangegeven hoe zuinig een auto is ten opzichte van vergelijkbare auto's. Het energielabel voor auto's met lpg of aardgas als brandstof wordt bepaald door de CO2-uitstoot van de auto. In de berekening wordt straks uitgegaan van lpg of aardgas als brandstof in plaats van benzine. Nieuwe personenauto's met een aardgas- of lpg-installatie die al in de fabriek is geïnstalleerd krijgen hierdoor een gunstiger energielabel. Het Besluit etikettering energieverbruik personenauto's wordt hiervoor gewijzigd.

Zie ook


Zie het origineel