FNV Bouw

datum: 13-07-2007

Sectorraad applaudisseert voor cao's houthandel, meubel en timmer

In een extra vergadering heeft de Landelijke Sectorraad Meubel, Hout en Industrie van FNV Bouw op vrijdagmiddag 13 juli de principeakkoorden in de meubelindustrie, de houthandel en de timmerindustrie goedgekeurd. Wat FNV Bouw betreft zijn deze cao's daarmee definitief geworden. De besluiten werden unaniem en onder applaus genomen.

Zeer te spreken zijn de leden van de sectorraad dat de werkgevers in de timmerindustrie zich ook in Europa sterk willen maken voor verlaging van de norm voor houtstof. Werkgeversorganisatie NBVT wil bij de Europese werkgeversbond CEI-Bois bepleiten dat in Europees verband afspraken worden gemaakt met de producenten van machines. Tegelijkertijd zijn er in deze branche ook direct afspraken gemaakt over verbetering van de arbeidsomstandigheden: specialisten bekijken per machine hoe werknemers aan zo min mogelijk houtstof worden blootgesteld. Tot 1 januari 2009 krijgen de werknemers verder 4,4% loonsverhoging.

In de houthandel bedraagt de totale loonsverbetering tot 31 juli 2009 bijna 6%; op 1 augustus van dit jaar krijgen werknemers eerst een eenmalige uitkering van 100 euro. Verder spreekt de verbetering van de positie van de preventiemedewerker aan. Die mag voortaan aanwijzingen geven, terwijl zijn of haar benoeming in overleg met ondernemingsraad of personeel plaatsheeft. En mocht de werkgever tot ontslag willen overgaan, dan moet hij dat melden. Het optreden van deze functionaris ter verbetering van arbeidsomstandigheden kan dus geen reden voor het ontslag vormen.

Ook voor de meubelindustrie, waar het onderhandelingsproces moeizaam verliep, is het een reden tot tevredenheid dat de werknemers nog vóór de zomervakantie zekerheid hebben over hun cao. Zij ontvangen 3,7% in 15 maanden, terwijl uiterlijk in september 2007 voor ziektekosten 75 euro wordt uitgekeerd.

a.p.