Wereldwijd onderzoek: Gevaar UV-straling voor de ogen onderschat


Wereldwijd onderzoek toont onwetendheid omtrent schadelijke gevolgen voor de ogen en het gezichtsvermogen

Amsterdam, 20070713 -- Dat UV-straling slecht is voor de huid is bekend. Dat deze straling ook grote risico's voor de ogen met zich mee brengt zijn veel mensen zich niet bewust. Transitions Optical, fabrikant van meekleurende brillenglazen, deed wereldwijd onderzoek naar kennis onder burgers van risico's voor het gezichtsvermogen. Het onderzoek toont dat er consequent gebrekkige kennis bestaat over gevaren van UV-straling en andere risico's voor het zicht en ogen. Hiermee wordt duidelijk dat er behoefte is aan voorlichting en preventie. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat schade aan de ogen door UV-straling vaak niet terug te draaien is.

De meest voorkomende aandoeningen veroorzaakt door UV-straling zijn lasogen en sneeuwblindheid of permanente beschadiging van de ooglens zoals bijvoorbeeld staar.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat jaarlijks 16 miljoen mensen wereldwijd blind worden als gevolg van staar of vertroebeling van de lens. De organisatie acht het niet uitgesloten dat tot ruim 20% van deze gevallen het gevolg is van te lange blootstelling aan UV straling; een probleem dat dus voorkomen kan worden.

Uit het onderzoek kwamen onder meer de volgende zaken naar voren:

Begrip en bewustzijn van risico's voor gezond gezichtsvermogen
* De meeste ondervraagden waren zich niet bewust van de schadelijke gevolgen van UV-straling voor hun ogen.
* Slechts 7% van de ondervraagden noemde dit als risico van UV-straling. Huidkanker en verbranding waren de meeste genoemde risico's met respectievelijk 68% en 35%
* Een aanmerkelijk aantal mensen denkt dat schade als gevolg van UV-straling terug te draaien is.
Kwaliteit en zorg van zicht
* De meeste ondervraagden wisten niet dat gebruik van bepaalde medicijnen op termijn schadelijke gevolgen kan hebben voor zicht en de gezondheid van de ogen. Medicijnen als bijvoorbeeld antidepressiva en paracetamol kunnen bij langdurig en veel gebruik leiden tot oogaandoeningen.
* Veel mensen gaven aan dat hun ogen vermoeid zijn aan het eind van de dag.
* De meerderheid van de ondervraagden gaf aan dat schittering buiten hun zicht beperkt en dat ze gevoelig zijn voor licht.
Gewoontes en preventie
* Minder dan de helft gaf aan nooit UV beschermende glazen aangeboden te hebben gekregen
* Ook minder dan de helft van de ondervraagden zei zelf ooit om UV beschermende glazen gevraagd te hebben.
Algemeen
* 44% van de Duitse respondenten noemde verbranding tegenover 78% van de ondervraagden uit Portugal.
* Opvallend was dat in het Verenigd Koninkrijk maar liefst 13% van de ondervraagden rimpelvorming als grootse risico noemde.
* Tegelijkertijd draagt 30% van de Duitse ondervraagden beschermende brillenglazen. Dat is veel hoger dan het gemiddelde met 12%

Dr. Susan Stenson, Global Medical Director van Transitions, licht toe: "Deze studie laat zien dat het merendeel van de bevolking zich niet bewust is van de risico's en dus ook onvoldoende doet om zicht en ogen te beschermen, bijvoorbeeld door UV beschermende brillenglazen te dragen. Het is van belang dat opticiens en oogartsen rekening houden met de ogen van de patiënt en de patiënt zelf, maar ook met bepaalde demografische gegevens zoals levensstijl, woonplaats en medicijngebruik. Ze zouden meer als adviseurs op het gebied van ooggezondheid moeten optreden. De ogen zijn tenslotte verantwoordelijk voor 80% van de indrukken die een persoon ondergaat."

Het uitgebreide onderzoek werd afgenomen onder meer dan 10.000 mensen in Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Singapore, Spanje, Zuid-Afrika, het verenigd Koninkrijk en Amerika en werd aangevuld met extra resultaten uit Australië en Japan.
Het onderzoek is telefonisch afgenomen onder minimaal 1000 personen boven de 18 jaar per land. In Europa en Zuid-Afrika heeft IPSOS Health het onderzoek uitgevoerd. In de bijlage enkele uitkomsten


Resultaten van het onderzoek staan op download.grey.nl/getfile.asp?id=23576d78294d909e7c13aa0a3c864110

Over Transitions
Transitions Optical, met hoofdkantoor in Pinellas Park, Florida, Verenigde Staten, was in 1990 het eerste bedrijf dat met succes een meekleurend brillenglas van kunststof in de handel bracht. Transitions Optical is een vooraanstaande leverancier aan optiekfabrikanten van meekleurende producten. Het bedrijf beschikt over uiterst geavanceerde technologie voor productie van meekleurende brillenglazen en bezit een uitgebreide collectie brillenglasvarianten, materialen en merknamen. Transitions® brillenglazen zijn wereldwijd de meest aanbevolen meekleurende brillenglazen.





Ingezonden persbericht