Fusie verenigingen levert één kenniscentrum informatiebeveiliging op


HILVERSUM, 20070713 -- Het bevorderen en verder professionaliseren van informatiebeveiliging is vanaf vandaag de doelstelling van één ongedeelde organisatie: het Platform voor Informatiebeveiliging (PvIB). Die organisatie is ontstaan uit de fusie van het Genootschap van Informatiebeveiligers (GvIB) en het Platform Informatiebeveiliging (PI). Het PvIB zal de activiteiten voor leden en aangesloten organisaties zo beter kunnen organiseren en effectiever kunnen optreden als het belangrijkste kenniscentrum in de informatiebeveiliging.

Het GvIB heeft meer dan 1.000 leden die werkzaam zijn in de informatiebeveiliging of daar belangstelling voor hebben, zoals auditors, juristen, privacy officers en risk managers. Daarnaast zijn rond de 50 organisaties lid van PI. Beide verenigingen zijn nu gefuseerd. De leden en organisaties worden door het nieuwe Platform voor Informatiebeveiliging met informatie en themabijeenkomsten ondersteund bij het inrichten en uitvoeren van hun informatiebeveiliging. Het individuele lidmaatschap kost
175 euro per jaar.

Met de fusie wordt een proces van toenadering afgerond tussen de beide `oude' organisaties dat in 2005 is begonnen met het organiseren van de eerste gezamenlijke activiteiten. "Natuurlijk geldt ook in dit geval: `Eendracht maakt Macht'. Informatiebeveiliging in het bedrijfsleven is de laatste jaren fors in belang toegenomen en dat vraagt om één enkele organisatie. Bovendien bleek het in de markt niet altijd goed uit te leggen waarom er twee verenigingen bestonden op dit terrein, die los van elkaar opereerden," zegt Jo Koppes, voorzitter van het Platform voor Informatiebeveiliging.

Het Platform stelt zich ten doel het voornaamste kenniscentrum in Nederland te worden voor informatiebeveiliging. "Dat doen we door het organiseren van themabijeenkomsten voor onze leden met sprekers uit relevante sectoren, het uitgeven van het blad Informatiebeveiliging en het publiceren van expertbrieven, whitepapers, richtlijnen, checklists en operationele handleidingen op het terrein van onze expertise. En niet in de laatste plaats gaan we ons vakgebied beter behartigen in het bedrijfsleven en bij de overheid. We willen snel uitgroeien tot de community op het gebied van de
informatiebeveiliging."

Het Platform denkt dat met de bundeling van activiteiten beter gebruik gemaakt zal worden van de groep actieve vrijwilligers. "We verwachten daarvan een positieve kwaliteitsimpuls op de professionalisering van ons vakgebied en van de eigen organisatie", aldus Koppes. Om het belang van een goede informatiebeveiliging te onderstrepen zal het Platform jaarlijks de Joop Bautz Information Security Award blijven uitreiken aan een `young professional' die zich met een referaat bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied.

Themabijeenkomsten spelen een centrale rol in het PvIB als kenniscentrum. Op die themasessies komen onderwerpen als identity en access management, functies in informatiebeveiliging, digitale identificatie, application security en risicomanagement aan de orde. Twee tot drie inleiders (vaak eigen leden) presenteren daarin een casus, vanuit een vooral praktische insteek. Het Platform zal jaarlijks een tiental van die bijeenkomsten organiseren. Verder ontvangen de leden acht maal per jaar het blad Informatiebeveiliging met bijdragen van experts in het vakgebied.

Het Platform onderhoudt op zijn website www.pvib.nl een databank met onderwerpgerichte verwijzingen en URL's naar opleidingsinstituten en beveiligingssites. Op de site staat ook een vacaturebank op het gebied van informatiebeveiliging. Voorzitter Jo Koppes: "Op die manier denken we dat het Platform voor Informatiebeveiliging kan bouwen op een sterke en actieve community van professionals, waardoor we met expertise en gezag het belang kunnen dienen van een goede informatiebeveiliging."