Ingezonden persbericht


Persbericht


---

Groter en breder programma Big Rivers Film 2007

DORDRECHT - Met in totaal 20 films en 28 voorstellingen, verdeeld over 8 locaties, is het programma van de tweede editie van het muziekfilmfestival Big Rivers Film in Dordrecht flink gegroeid ten opzichte van vorig jaar, toen het door Eneco Energie gesponsorde festival 13 titels en 19 voorstellingen telde. Tegelijk met de omvang is ook de inhoud nog gevarieerder dan in 2006.

Big Rivers Film vormt van vrijdag 13 tot en met donderdag 19 juli de aanloop naar de tiende editie van het muziekfestival Big Rivers (20-21-22 juli) en is voortgekomen uit het idee van een aantal film- en muziekliefhebbers uit Dordrecht om in Nederland een filmfestival in het leven te roepen dat louter muziekfilms en -documentaires vertoont.

De programmeurs proberen een gevarieerd aanbod samen te stellen in filmaanbod, locaties en randactiviteiten. Dat levert in 2007 onder meer een tweetal gratis toegankelijke buitenfilms op, luisterrijke operaspeelfilms in historische ambiance, recente muziekfilms in Filmhuis Cinode, een vooral op jongeren gericht programma in poppodium Bibelot, een pittige party met live theater rondom de cultklassieker Rocky Horror Picture Show in een broeierig gedecoreerde discotheek, en films in een cafézaal waar je niet bij stil kunt blijven zitten.

Premières

De kunst bij het organiseren van het muziekfilmfestival is om een mooie middenweg te vinden tussen 'pareltjes' en publiekstrekkers en om de platgetreden paden zo veel mogelijk te vermijden.

Premières zijn wat dat laatste betreft de beste garantie. Big Rivers Film heeft er ook dit jaar weer een paar. Zo is in Filmhuis Cinode de Braziliaanse hiphopfilm Antônia te zien, weken voordat hij in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.

Rechtstreeks uit de VS en Zweden zijn twee bijzondere muziekdocumentaires ingevlogen. 'Rural Rock and Roll' is een knap gemaakt portret van de levendige plaatselijke rockscene in een 'provinciestad' in Californië en was tot nu toe nog niet buiten de VS te zien.

In 'Rolling Like a Stone' (vorig jaar Beste Muziekdocumentaire op het Silverdocs-festival in de USA) kijkt een aantal Zweedse (bijna-)zestigers terug op de korte periode in 1965 dat zij met de in Zweden tourende Rolling Stones optrokken, onder andere aan de hand van intieme Super-8 filmpjes van het Stonesconcert en van de afterparty waar zij voor de Stones speelden.

Hoe het Mick, Keith en zéker Brian Jones is vergaan weet de wereld wel. Maar wat betekenden de Stones voor hún levens?

Bijzonder

Geen filmfestival zonder bijzondere vertoningen. Op Big Rivers Film 2007 krijgt een aantal films een kort voorprogramma met muzikale animatiefilms van Nederlandse kunstenaars zoals Paul en Menno de Nooijer en Gerrit van Dijk. Een experiment om ook dit 'kleine' genre een plek te geven in de 'grote' muziekfilmwereld.

Een ander genre dat het Grote Doek zelden haalt, is de operafilm. Geen registratie van een theateropera, maar echte speelfilms waarin opera geacteerd en gezongen wordt. Big Rivers Film programmeerde twee topstukken: Carmen van Francesco Rosi en Otello van Franco Zeffirelli. Zoals het opera betaamt mét pauze.

(vervolg op pagina 2/2)

pagina 2/2

Big Rivers Film 2007 wordt donderdag 19 juli afgesloten met de gratis buitenfilm Dreamgirls op het Scheffersplein. Waarna het muziekfestival Big Rivers het estafettestokje overneemt voor drie dagen livemuziek in de hele Dordtse binnenstad.

Voor het actuele volledige programma van Big Rivers Film: www.bigriversfilm.nl

Voor de redactie:

Voor meer informatie over Big Rivers Film en Big Rivers kunt u contact opnemen met de organisatie, telefoon 078-6144182 (Bas de Zwart) of office@bigrivers.nl .

Website: www.bigriversfilm.nl / www.bigrivers.nl

Bas de Zwart

Organisatiebureau Big Rivers 2007
Postbus 1060, 3300 BB Dordrecht
(S&Pevents Slikveld 10, 3311 VT Dordrecht.)
tel: 0031-78-614.41.82 fax: 0031-84-723.0483
cellphone: 0031-6.18.15.69.27
e-mail: bas@bigrivers.nl
website:www.bigrivers.nl