Provincie Utrecht

verdwenen rivieren

Fietsen door verdwenen rivieren

13-7-2007 -

Houtense bodem als geschiedenisboek

Dit is een gezamenlijk persbericht van gemeente Houten - Landschapsbeheer Utrecht - provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft er een nieuw aardkundig monument bij: Drie fietsroutes door verdwenen rivieren in Houten. De bijbehorende routegids maakt de fietser wegwijs in de wondere wereld van de aardkunde. Landschapsbeheer Utrecht, de gemeente Houten en de provincie Utrecht ontwikkelden drie routes waarbij de fietser een beeld krijgt van de ontstaansgeschiedenis van Houten. Donderdag 12 juli vond de spectaculaire opening plaats.

Aardkundige verschijnselen vertellen iets over de natuurlijke ontstaansgeschiedenis van een gebied. Zij zijn de basis van ons huidige landschap. Rivieren speelden een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van de gemeente Houten en daarmee in de cultuurhistorische landschapsontwikkeling. De bodem herbergt een schat aan informatie. Bijvoorbeeld over hoe het landschap er 2000 of 5000 jaar geleden uitzag.

Het landschap rond Houten lijkt vlak, maar de oplettende fietser ziet toch hoogteverschillen. Vaak niet meer dan een halve meter maar wel bepalend voor de manier waarop de mens vroeger met het landschap omging. Het was het cruciale verschil tussen natte en droge voeten! De fietsroutes rond Houten zijn een speurtocht naar deze hoogteverschillen en het verhaal dat erachter, of eigenlijk eronder, schuilgaat. Bodem en reliëf zijn als een geschiedenisboek met een eigen taal die zich al fietsend vertaalt.

De fietsroute in Houten is een toevoeging in de reeks aardkundige monumenten van de provincie Utrecht. Het is het resultaat van actief provinciaal beleid om aardkundige waarden te beschermen en onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. En ook een van de actiepunten uit het landschapsbeleidsplan van de gemeente Houten. De samenwerking met externe partners is hierbij cruciaal. Deze fietsroute kwam dan ook tot stand door nauwe samenwerking van de provincie Utrecht, gemeente Houten en Landschapsbeheer Utrecht.

De excursiegids `Fietsen door verdwenen rivieren; drie fietsroutes langs aardkundige verschijnselen' is voor 5 euro verkrijgbaar via boekhandels in de regio, de provincie Utrecht via 030 - 258 2228 en bij het Gemeentehuis Houten (Onderdoor 25) via 030 - 639 2611.

Meer informatie:
Gemeente Houten: Melanie Remmen, 030 - 639 2362, Melanie.Remmen@houten.nl
Landschapsbeheer Utrecht: Eefje Smit, 030 - 220 5534, Eefje@landschapsbeheerutrecht.nl
Provincie Utrecht: Christianne Colaris, 030 - 258 3118, c.colaris@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-2583118