Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Betere samenwerking nodig in de wijk

13-07-2007

De verschillende partijen in de wijk kunnen beter samenwerken en ze moeten wijkbewoners in een vroeg stadium bij hun plannen betrekken. Dat zijn belangrijke conclusies uit de wijkentoer, die minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie eind juni heeft afgerond.

Onder het motto 'Samen buurten, samen binden' bezocht de minister van 26 maart tot 27 juni veertig aandachtswijken in Nederland. De opbrengst van de wijkentoer is in een boekje samengevat in tekst en beeld.

Beter samenwerken
Bewoners, maar de organisaties zelf ook, constateren dat de diverse partijen in de wijk te weinig van elkaars activiteiten op de hoogte zijn. Ook is de regelgeving ingewikkeld en is te strak bepaald waar welk geld voor gebruikt moet worden. Daarom moet geld vrijer besteed kunnen worden en moet verantwoordelijkheid komen te liggen bij de mensen die dicht bij de praktijk staan.

Grote betrokkenheid
Genoeg mensen met passie, bleek tijdens de wijkentoer. Die betrokkenheid is het grootst in wijken waar met de inzet en ideeën van bewoners daadwerkelijk iets wordt gedaan. Dat kan nog beter. Door mensen eerder te betrekken, wordt het draagvlak groter voor maatregelen, ontstaat een scherper beeld van buurtproblemen en sluit de aanpak beter aan bij behoeften vanuit de wijk. Bovendien verbeteren de sociale samenhang en relaties tussen verschillende culturen.

Nog een wijkentoer
De wijkentoer is geen eenmalige actie. Vogelaar zal in de komende jaren iedere wijk tenminste een keer per jaar bezoeken. 'Deze wijkentoer heeft mij écht geraakt en een blijvende binding tot stand gebracht tussen de mensen in de wijken en mijzelf', aldus Vogelaar. 'Een band die ik de komende jaren verder wil versterken en die mij motiveert om er samen met al die bewoners voor te gaan om het leven in de wijken te verbeteren.'

Download


Zie het origineel


* Boekje 'Samen buurten, samen binden: Impressie wijkentoer'

Meer informatie


* Website van de wijkentoer: http://www.wweni.nl