Gemeente Rotterdam

Nr. 138
13 juli 2007

Brede consultatie bevestigt keuzes Stadsvisie Rotterdam

Bewoners, deelgemeenten, onderwijsinstellingen, corporaties en projectontwikkelaars hebben de afgelopen maanden positief gereageerd op de concept-Stadsvisie. De hoofdlijn van de Stadsvisie blijft dan ook gehandhaafd. Wel is uit de consultatieronde een aantal verbeterpunten voortgevloeid. Zo komt er in de visie meer aandacht voor het midden- en kleinbedrijf als motor van de stedelijke economie en het interculturele karakter van de Rotterdamse samenleving. Ook is nu in de tekst benadrukt dat de Stadsvisie bedoeld is voor alle Rotterdammers door in te zetten op een kwalitatief goed en gevarieerd woningaanbod, goed onderwijs en werk voor iedereen.

Na de presentatie van de concept-Stadsvisie in maart 2007 heeft het college een consultatieronde gehouden in de stad. Zo is er een groot debat geweest met ruim 500 Rotterdammers, zijn rondetafelbijeenkomsten gehouden door verschillende wethouders met 60 vertegenwoordigers van intermediaire en belangenorganisaties en zijn 2000 straatinterviews gehouden. Dit heeft geleid tot een aantal verbeterpunten dat verwerkt is in de Stadsvisie. Ook is een aansprekend streefbeeld ontwikkeld van hoe de stad er in 2030 er uit moet zien. Geen blauwdruk, maar wel een inspirerend beeld van de toekomst van Rotterdam op het gebied van cultuur, identiteit, economie, sociale cohesie, betrokkenheid en (leef)milieu.

De Stadsvisie is de ruimtelijke ontwikkelingsstrategie voor de periode van nu tot 2030. Om de nationale en internationale concurrentie het hoofd te bieden wil Rotterdam de kennis- en diensteneconomie - zoals energie- en milieu-innovatie in de haven en de medische sector - beter ontwikkelen. Dat kan alleen als er ook voldoende hoogopgeleide 'kenniswerkers' in de stad wonen. Op dit moment verlaten zij juist de stad, omdat het woningaanbod niet aansluit bij hun wensen. Om Rotterdammers te binden aan de stad wordt ingezet op grootschalige investeringen in woningen, buitenruimte, voorzieningen die moeten zorgen voor een aantrekkelijk woon- en leefklimaat. In de Stadsvisie worden scherpe keuzes gemaakt. Rotterdam investeert de komende jaren met voorrang in 13 gebieden. Voor deze gebieden is gekozen omdat ze het meeste bijdragen aan het versterken van de economie en het aantrekkelijker maken van Rotterdam als stad om in te wonen. Nog deze periode investeert het college 300 miljoen euro extra in de uitvoering van de Stadsvisie.

Noot voor de redactie/