Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verplichte inburgering in Vlaanderen werkt (13/07/07)

Uit een reeks schriftelijke vragen die Bart De Wever aan minister Keulen stelde, blijkt dat het aantal inburgeringscontracten in de eerste vier maanden van 2007 gestegen is tot een gemiddelde van 841 contracten per maand. Meer dan een derde van de contracten wordt afgesloten in de provincie Antwerpen. De stad Antwerpen zelf was tot nu toe goed voor 926 van de in totaal 3.365 afgesloten contracten.

Van de 7.628 contracten die in 2006 werden afgesloten, was 58 procent verplicht dat te doen en 42 procent rechthebbend. Het grootst aantal inburgeringscontracten werd afgesloten door personen die in het kader van gezinshereniging naar België kwamen (44 procent), gevold door ontvankelijk verklaarde asielzoekers (42 procent) en 6 procent geregulariseerde buitenlanders, 4 procent erkende vluchtelingen en ook 4 procent arbeidsmigranten.

Bart De Wever: Deze cijfers bewijzen dat de Vlaamse aanpak werkt. Deze mensen stappen niet meer ongewapend in onze maatschappij. De inburgeringscontracten zijn een hefboom om samenleven in diversiteit mogelijk te maken. Ze bieden mensen kansen om betrokken te geraken bij de Vlaamse samenleving, ook hun samenleving. Tegelijkertijd moeten we echter duidelijk durven wijzen op het gebrekkige beleid op federaal niveau. Het grote aandeel van de volgmigranten in het aantal inburgeringstrajecten toont aan dat de federale overheid onvoldoende gebruik heeft gemaakt van haar mogelijkheden om deze volgmigratie te beperken. De nieuwe Antwerpse bestuursploeg overhandigde reeds in het najaar van 2006 een memorandum aan de federale overheid met de vraag om volgmigratie te beperken en om huwelijken met partners uit het vroegere moederland aan strengere voorwaarden te onderwerpen. Als nieuwgekozen Kamerlid zal Bart De Wever dit dossier nu in de Kamer verdedigen. Het Vlaamse inburgeringsbeleid kan immers pas echt succesvol zijn als ook het federale beleid de juiste keuzes durft maken.

Auteur:
Voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be