Openbaar Ministerie

Geen strafrechtelijk onderzoek na aangifte namens Baybasin

13 juli 2007

De aangifte die de advocaten Bakker Schut en Van der Plas namens de tot levenslang veroordeelde drugshandelaar H. Baybasin hebben gedaan tegen ambtenaren van het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie bevat geen aanknopingspunten voor een strafrechtelijk onderzoek. Dat is de uitkomst van een oriënterend onderzoek door de Rijksrecherche en een analyse van de aangifte door het Landelijk Parket.
Â
De belangrijkste beschuldiging in de aangifte van 2 april 2007 was dat de Nederlandse ambtenaren betrokken zouden zijn geweest bij een internationaal complot om Baybasin veroordeeld te krijgen. De aangifte was hoofdzakelijk gebaseerd op een mysterieus âAanvullend Rapportâ, dat volgens de advocaten afkomstig was van de Turkse overheid. Als bijlage bij de aangifte waren kopieën gevoegd van de kaft van dit rapport en van de â gedeeltelijk onleesbaar gemaakte â eerste en laatste pagina ervan. Ook legden de advocaten fotokopieën over van twee door hen geheim genoemde notities.

De raadslieden van Baybasin hebben niet willen voldoen aan een verzoek van het Landelijk Parket om het volledige âAanvullend Rapportâ - waarover zij zeggen te beschikken - te overhandigen. Ook hebben de raadslieden geen duidelijkheid kunnen verstrekken over de authenticiteit van dat document. Onduidelijk is gebleven wie de opdrachtgever en de opsteller van het rapport zijn. Daarbij komt dat volgens de advocaten door verspreiding van namen die zijn genoemd in de overgelegde paginaâs in Turkije mensen in gevaar zouden kunnen worden gebracht. Het is al met al onmogelijk om de echtheid van het bestaan, de inhoud en herkomst van het rapport aan te tonen.

Een analyse van het beschikbare materiaal wekt de indruk dat de opstellers niet behoren tot enige overheidsinstantie. Een vertaling van de overgelegde stukken door een beëdigd tolk-vertaler maakte zichtbaar dat teksten opmerkelijke fouten in de grammatica en gebruikte terminologie bevatten. Ook door de stijl van schrijven is twijfel gerezen over de echtheid van deze zogenaamde overheidsstukken.

Van het Openbaar Ministerie kan niet worden verwacht dat een opsporingsonderzoek wordt ingesteld naar beweringen en geruchten die voortkomen uit een volgens de advocaten geheim rapport en geheime notities waarvan niet valt aan te tonen of ze in werkelijkheid wel bestaan. De aangifte geeft geen aanleiding om een onderzoek te gelasten of om tot strafvervolging over te gaan. De advocaten van Baybasin zijn in een uitgebreid schrijven op de hoogte gesteld van de beslissing van het OM.

Voor informatie: Wim de Bruin