GroenLinks

GroenLinks wil CO2-monsters tegenhouden

Kolencentrales 12 juli 2007

Het Nederlandse kabinet geeft toestemming voor de bouw van vier nieuwe kolencentrales. Dit staat haaks op de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg stelt daarom schriftelijke vragen aan de Europese Commissie.

De Europese Unie heeft zichzelf ten doel gesteld de CO2-uitstoot voor 2020 met 20% te beperken. Als andere grote CO2-uitstoters, zoals China en de Verenigde Staten volgen, wordt die doelstelling verhoogd tot 30%. Dit percentage is volgens wetenschappers nodig om de klimaatverandering tot twee graden te beperken.

Kathalijne Buitenweg is ervan overtuigd dat de nieuwe kolencentrales in strijd zijn met die doelstelling: "Om de doelstelling van 30% CO2-reductie te halen moet er fors geïnvesteerd worden in duurzame energie. In elk geval niet in vervuilende kolencentrales. Ik heb de Europese Commissie daarom gevraagd hoe de plannen voor nieuwe kolencentrales zich verhouden tot de Europese klimaatambities en of ze bereid is het Nederlandse kabinet op de vingers te tikken."

Uistoot kolencentrales
Kolencentrales zijn verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot in Europa. Buitenweg is ongerust over de Nederlandse plannen voor nieuwe kolencentrales: "Het is met het oog op de klimaatverandering onverantwoord om nieuwe kolencentrales te bouwen. Samen zullen de vier geplande centrales net zoveel CO2 uitstoten als 6 miljoen auto´s samen. De bouw van deze CO2-monsters moet absoluut worden tegengehouden."

CO2-opslag
Milieuminister Cramer zegt dat de nieuwe kolencentrales geen bedreiging vormen voor de Europese klimaatambities. Door in de toekomst CO2 af te vangen en op te slaan blijven de gevolgen voor het klimaat beperkt. Kathalijne Buitenweg: "Het klinkt allemaal heel aantrekkelijk. We stoppen de CO2 onder de grond en dan hebben we er geen last meer van. Er is alleen één groot probleem. We zijn nog niet in staat om op grote schaal CO2 op te slaan. Cramer gokt op een onbewezen, inefficiënte techniek en daarmee neemt ze een grote gok voor onze kinderen."

Uitstoot van nieuwe centrales
De nieuwe kolencentrales zullen naar verwachting zo´n 23 megaton CO2 per jaar uitstoten. Daarvan kan in 2020 maximaal 9 ton worden opgevangen. Deze CO2-monsters zullen dus verantwoordelijk zijn voor een stijging van de jaarlijkse CO2-uitstoot met 14 megaton. "Het is immoreel om nu nieuwe kolencentrales te bouwen. Investeringen in duurzame energie, dat is wat we nodig hebben", aldus Kathalijne Buitenweg.

Zie ook:

* campagne Europese Groenen: Stop climate change
* dossier Schone lucht, klimaat en energie