Project Gemeente Westland

Flora en Fauna van start
Proefproject Nationale Database Flora en Fauna van start

Publicatiedatum: 16-07-2007

DEN HAAG, 12 juli 2007 - Het Stadsgewest Haaglanden en de Gegevensautoriteit Natuur (GA-N) van het ministerie van LNV gaan samenwerken bij het inwinnen van gegevens over flora en fauna, habitats en andere ecologische data. Op 13 juli hebben minister Verburg van LNV en regiobestuurder Houtzager van Stadsgewest Haaglanden hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst. Het doel van dit proefproject is de informatie te verbeteren voor onder andere ruimtelijke plannen, beleidseffectrapportages, vergunningverlening en voorlichting.

Het Stadsgewest kan zo ervaring opdoen met het uitwisselen en benutten van natuurgegevens. Het gaat om gegevens van gemeenten die deelnemen in het Stadsgewest en gegevens van andere organisaties. De gegevens zullen gedurende de pilot via de Nationale Databank voor Flora en Fauna (NDFF) ter beschikking worden gesteld. Het is de verwachting dat het gebruik van dit soort gegevens de kwaliteit, de kosten en de snelheid van gemeentelijke processen positief beïnvloedt.

De Gegevensautoriteit Natuur kan op haar beurt ervaring opdoen met het aansluiten van een regionale partij op de NDFF en kan de instrumenten, de procedures rond de gegevensvoorziening verder ontwikkelen. Daarnaast kan met een relatief kleine inspanning uit de proef veel landelijk relevante informatie vrijkomen. Door in kaart te brengen voor welke vragen het Stadsgewest en de gemeenten de data willen gebruiken en of de data voldoen aan de behoefte, kan de werking van het systeem verder worden verbeterd.

Het is de bedoeling de ervaringen van beide partijen later te gebruiken voor landelijke toepassing.

De gemeente Westland is actief betrokken bij het proefproject. Met de invoering van de Flora- en faunawet is bij de gemeente de behoefte gegroeid aan een structureel gevulde databank met gegevens van flora en fauna. Zo kan er bij nieuwe ontwikkelingen in Westland beter rekening gehouden worden met planten en dieren. Daarnaast kan kennis over de ruimtelijke spreiding van planten en dieren helpen bij de aanleg en (her)inrichting van natuurgebieden en ecologische verbindingszones in Westland. Na een aantal jaren kunnen de gegevens uit de databank ook worden gebruikt voor de evaluatie van uitgevoerde maatregelen.