Ministerie van Defensie

13-07-2007

Beantwooring vragen Onderzeeëer Caribische Zee

Vraagsteller: Leden Poppe en van Velzen (SP)

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Žs Gravenhage

Datum 13 juli 2007
Ons kenmerk
Onderwerp Kamervragen over een Nederlandse onderzeeër in de Caribische Zee

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van de leden Poppe en van Velzen (SP) aan de minister van Defensie over een Nederlandse onderzeeër in de Caribische Zee, ingezonden 19 juni 2007 (2060718590).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop

Pagina 1/4

Ministerie van Defensie

Antwoorden op vragen op vragen van de leden Poppe en van Velzen (SP) aan de minister van Defensie over een Nederlandse onderzeeër in de Caribische Zee, ingezonden 19 juni 2007 (2060718590)

1. Is het waar dat een onderzeeër van de Nederlandse marine in de Caribische Zee operationeel is of is geweest ten einde inlichtingen te verzamelen in Colombia en eventueel andere landen in Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied? Zo ja, om welke landen gaat het precies?
Neen.

2. Hoe lang duurt deze operatie reeds en tot wanneer moet zij duren, of, ingeval ze beëindigd is, tot wanneer liep deze operatie? In welk militair-strategisch kader doet deze onderzeeër zijn werk? Welke voordelen heeft deze onderzeeër voor dit werk? 3. Wordt of werd deze operatie uitgevoerd in het kader van een samenwerkingsproject en zijn er ook andere landen die deze of een soortgelijke inlichtingentaak op dezelfde locatie hebben? Zo ja, wie zijn dat en wie is de «aanvoerder» van deze missie? Heeft een ander land de Nederlandse regering gevraagd deze taken uit te voeren? Zo ja, welk land en waarom? 4. Is het waar dat deze onderzeeër ook GSM en gewone telefoongesprekken in Colombia afluistert?
Zie het antwoord op vraag 1.

5. Is het waar dat de onderzeeër daarnaast schroefgeruis opneemt? Zo ja, heeft de onderzeeër nog meer taken?
Het takenpakket van onderzeeboten is zeer divers en is beschreven in diverse (voor iedereen toegankelijke) defensiepublicaties. De exacte mogelijkheden op het gebied van het verzamelen van akoestische, elektronische en communicatie informatie zijn daarentegen gerubriceerd.

Pagina 2/4

Ministerie van Defensie

6. In welk operatiegebied treedt de onderzeeër op? Gaat het daarbij om een gebied voor operaties tegen de drugsmokkel in de Caribische Zee, een gebied dat in de media in 2001 werd aangeduid als CTG 4.4? Indien neen, om welk gebied dan wel? Kunt u dat toelichten? Is het waar dat de Amerikanen dat gebied aan het Commando Cariben hebben of hadden toevertrouwd? Kunt u uw antwoord toelichten? Counter-drugsoperaties in het oostelijk deel van de Caribische Zee vallen onder de verantwoordelijkheid van de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied in zijn functie als CTG 4.4. De centrale aansturing voor het uitvoeren van counter-drugsoperaties geschiedt door de Director Joint Interagency Task Force South (DJIATFS), een Amerikaans geleide drugsbestrijdingsorganisatie die opereert vanuit het hoofdkwartier in Key West, Florida. CTG 4.4 is als ondercommandant van DJIATFS gemandateerd om binnen het hem toebedeelde verantwoordelijkheidsgebied zelfstandig drugsbestrijdingoperaties uit te voeren met daarvoor aangewezen middelen. Een onderzeeboot kan daar deel van uitmaken, omdat deze bij uitstek geschikt is voor het uitvoeren van dergelijke operaties vanwege de eigenschap dat zij lange tijd onopgemerkt in een gebied kan opereren.

7. Werkt deze onderzeeër samen met de Kustwacht van de Nederlandse Antillen? Zo ja, op welke manier? Indien neen, waarom niet? Indien de onderzeeboot wordt ingezet voor counter-drugsoperaties wordt relevante informatie doorgezonden aan CTG 4.4 (CZMCARIB). CTG 4.4 bepaalt wie welke informatie ontvangt binnen daarvoor gestelde kaders. De Kustwacht is één van de mogelijke recipiënten.

8. Is het wellicht waar dat deze onderzeeër dienst doet in de strijd tegen het terrorisme, zoals ook in de nieuwe wet op de Kustwacht van de Nederlandse Antillen staat gedefinieerd? Zo ja, op welke terroristische dreiging wordt gedoeld? Kunt u uw antwoord toelichten?
9. Op welke wijze worden deze inlichtingen gebruikt? Worden zij gedeeld met andere landen? Zo ja, met wie en waarom?
Onderzeeboten kunnen te allen tijde en overal worden ingezet in de strijd tegen het terrorisme. Het zwaartepunt ligt daarbij altijd op het verzamelen van informatie. Deze informatie wordt in voorkomend geval gedeeld met bondgenoten in de strijd tegen het terrorisme.

Pagina 3/4

Ministerie van Defensie

10. Werkt deze onderzeeër mee in het kader van Forward Operations Locations van de Amerikaanse krijgsmacht? Zo ja, waarom en sinds wanneer? Neen.

11. Kunt u deze vragen beantwoorden voor het debat over de behandeling van de wet Kustwacht Nederlandse Antillen, in week 26? Ja (debat over de wet Kustwacht Nederlandse Antillen is voorzien in week 36).

Pagina 4/4


---- --