PvdA Rotterdam


Geen coffeeshops in de buurt van scholen

Vr 13 Jul 2007 - Redactie

De PvdA Rotterdam is tegen coffeeshops in de buurt van scholen. PvdA-woordvoerder Marco Heijmen: We moeten jongeren het signaal geven dat cannabisgebruik niet normaal is. We mogen niet accepteren dat jongeren belemmerd worden in hun toekomstperspectief, omdat ze - zeg maar - hun hoofd er niet meer bij hebben.

Het sluiten van coffeeshops in de buurt van scholen is in Rotterdam al afgesproken toen de PvdA met CDA, VVD en GroenLinks een coalitie vormde. Later hebben de Tweede-Kamerfracties van de coalitiepartijen hetzelfde afgesproken. Burgemeester Opstelten heeft de afspraak van de coalitiepartners onlangs handen en voeten gegeven: geen coffeeshops binnen een straal van 200 meter hemelsbreed èn 250 meter loopafstand van een school.

Het doel van het nieuwe beleid is niet het uitbannen van coffeeshops in Rotterdam. Het doel is om de overlast van cannabisgebruik en het cannabisgebruik onder jongeren aan te pakken. Wel zorgt het terugdringen van coffeeshops in de buurt van scholen tevens voor een afname van het aantal coffeeshops. Maar het feit dat er in Rotterdam minder coffeeshops komen, mag -vindt de PvdA- er niet toe leiden dat de straathandel toeneemt of dat het zoveel drukker wordt bij de resterende coffeeshops dat de overlast in de wijken toeneemt.

De PvdA heeft daarom in het debat in de gemeenteraad een motie ingediend, waarin burgemeester Opstelten wordt opgedragen om overlast direct te signaleren en ervoor te zorgen dat onmiddellijk en effectief kan worden opgetreden tegen overlast in de wijken. Dat verzoek werd door een meerderheid van de raad gesteund.